Poslanici o Zakonu o zaštiti potrošača: Veliki prostor za prevare

Srđan Perić (Pozitivna) ocijenio je da se svašta može reklamirati i kupiti a da potrošač nije zaštićen
5 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.05.2015. 19:55h

U oblasti zaštite potrošača postoji veliki prostor za kršenje prava građana, a država je daleko od regulisanja te oblasti i kasni sa donošenjem podzakonskih akata.

To su juče ocijenili poslanici tokom rasprave o izmjenama zakona o zaštiti potrošača.

Vlada je predložila izmjene kojima će se na određene vrste proizvoda staviti deklaracije sa Brajevim pismom kako bi se unaprijedio položaj slijepih i slabovidih osoba. Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da će za tri mjeseca uraditi pravilnik kojim će se definisati za koje proizvode će postojati ova obaveza.

Srđan Perić (Pozitivna) ocijenio je da se svašta može reklamirati i kupiti a da potrošač nije zaštićen.

Aleksandar Damjanović (SNP) ukazao je da Ministarstva ekonomije nije poslalo izvještaj o sprovođenju Nacionalnog programa za zaštitu potrošača jer ne raspolaže detaljnim podacima.

Kavarić je kazao da se ingerencije za sprovođenje zakona nalaze u nadležnosti više institucija i da svi treba da se uključe.

Zoran Jelić (DPS) pokazao je uputstvo o jednom lijeku napisano na četiri strane i pitao je da li se cijelo mora ispisati na Brajovom pismu. “Ovo je sitno napisano da i oni što dobro vide teško mogu pročitati”, kazao je Jelić.

Skup internet, struja, gorivo

Vladislav Bojović (DF) rekao je da u oblasti zaštite potrošača vladaju monopoli, a kvalitet proizvoda je sve niži. Posebno je naglasio visoke cijene struje i interneta.

„Ko će zaštiti potrošače zbog promjene cijena goriva“, pitao je Milan Knežević (DF), dok je Emilo Labudović (DF) kazao da se sve uvozi u Crnu Goru osim vazduha.

Bonus video: