Poslanici: Odluka Vlade o povećanju minimalne zarade dobra, ali nedovoljna za unapređenje životnog standarda

U SDP-u smatraju da bi minimalna zarada trebala da bude 250 eura
2797 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Skupštine (arhiva), Foto: Boris Pejović
Detalj iz Skupštine (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.07.2019. 19:08h

Odluku Vlade da poveća minimalnu zaradu na 222 eura i da smanji doprinose za zdravstveno osiguranja na teret poslodavaca poslanici su ocijenili dobrom mjerom, ali nedovoljnom za unapređenje životnog standarda stanovništva i suzbijanja sive ekonomije.

To se moglo čuti danas u plenumu tokom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona za obavezno socijalno osiguranje. Opozicioni poslanci su od ministra finansija Darka Radunovića tražili da se ne dozvoli isplata zarada bez uplate doprinosa, da se pojača borba protiv sive ekonomije i da se ne toleriše privilegovanima da ne plaćaju poreze na zarade zaposlenima.

"Viade je, imajući u vidu ukupan makroekonomski i socijaini kontekst ocijenila da je optimalno rješenje povećanje minimalne zarade na 222 eura uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret posiodavca za dva procentna poena sa 4,3 odsto na 2,3 odsto bruto zarade, čime se učešće minimalne zarade u prosječnoj zaradi u Crnoj Gori poveća na 43 odsto (u odnosu na trenutno učešće od 38 odsto)"kazao je Radunović.

Predlog DF-a da se do prosječne zarade ukinuo porez, jer će se to vratiti kroz PDV, a time bi se stimulisali i poslodavci da isplaćuju realnu zaradu.

"Ovo je pozitivan pomak, ali daleko od realnih očekivanja. Minimalna zarada bi trebala biti minimum 50 odsto prosječne zarade u državi ispod koga se ne bi smjelo ići" kazao je poslanik DF -a Milun Zogović.

U SDP-u smatraju da bi minimalna zarada trebala da bude 250 eura i da se dažbine više smanjuju kako bi se spriječio odliv kadrova. Podsjećaju da Crna Gora ima najmanju minimalnu zaradu u regionu.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da ne bi trebao biti samo cilj povećanje minimalne zarade, već je potrebna ozbilja reforma poreske politike.

Razmotrena odluka o formiranju odbora za praćenje realizacije projekata Mamule i Kraljičine

Razmotrena je odluka o formiranju privremenih skupštinskih odbora za praćenje realizacije projekata Mamule i Kraljičine plaže sa kojima se kasni dvije i po godine.

Poslanik DF -a Nebojša Medojević je istakao da ne treba parlament da se bavi Kraljičinom plažom nego tužilaštvo, dok je poslanik SDP-a Ranko Krivokapić istakao da su ovo dva slučaja pokazatelj rušenja parlamentarizma i kupovine poslanika.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da se parlament nije uopšte bavio pojedinim izvještajima o realizaciji strateških investicija koji su dostavljeni, niti ih je stavio na dnevni red. Naveo je podatak da je stiglo 11 izvještaja i još dva koje Vlada nije dostavila.

"I sada ovim predlogom neko treba da fingira brigu za to kako se investicije realizuju" istakao je Damjanović.

Poslanik DPS -a Nikola Rakočević je kazao da se kasni sa formiranjem dvaju odbora, ali da predlog treba podržati.

Bonus video: