Poslanici traže više novca za film, stanove i putovanja

Andrija Mandić traži da se osam miliona iz rezerve preusmjeri za stanove Vojsci i policiji. SNP, DF i BS traže milion za Skupštinu
7 komentar(a)
Vlada, sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada, sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.12.2014. 20:43h

Kada bi Vlada uvažila sve amandmane poslanika na predlog zakona o budžetu za 2015. godinu, kojim su tražili više novca za određena izdvajanja, od planiranih 14,5 miliona u budžetskoj rezervi skoro da ne bi ostalo ni centa.

Poslanici traže više novca za rješavanje problema Skupštine, stambenih pitanja vojske, policije, tužilaštva, Državnu izbornu komisiju, obilježavanje jubileja proslave stogodišnjice Prvog svjetskog rata, isplatu otpremnina po rješenjima Fonda rada...

Predstavnici zakonodavne vlasti predlažu da se na pojedinim stavkama u okviru potrošačkih jedinica umanje izdaci kako bi se obezbijedilo više novca za podizanje zdravstvene zaštite, uplatu doprinosa za odlazak radnika u penziju, rješenje lokalnih problema u određenim opštinama. Predloženo je i da se uvećaju staračke naknade, preuzmu neizmirene obaveze Fonda za zdravstvo...

Traže da se ne daju garancije Fondu za stambeno solidarnu izgradnju, ali i da Skupština daje saglasno na planirano zaduženje od blizu 650 miliona i refinansiranje cjelokupnog državnog duga.

Pozitivna predlaže da se MUP-u smanji za 150.000 eura koje bi preusmjerili za školske toalete

Andrija Mandić (DF) predlaže da se od 14,5 miliona iz budžetske rezerve osam prebaci Upravi policije i Vojsci za rješenje stambenih pitanja nezbrinutih policajaca, vojnika i oficira. Smatra da veliki broj tih službenika odlazi u penziju bez riješenog stambenog pitanja, iako su radili poslove opasne po život.

Aleksandar Damjanović (SNP), Branko Radulović (DF) i Suljo Mustafić (BS) zajedničkim amandmanom traže da se iz budžetske rezerve obezbijedi dodatnih 533,9 hiljada Skupštini. Taj novac, ističu, potreban je da bi poslanici imali više za službena putovanja zbog povećanog obima međunarodnih obaveza u procesu integracija i za zarade zaposlenih u skupštinskoj administraciji jer je u toku konkurs za nove zaposlene. Oni iz rezerve traže i 332 hiljade da bi se obezbijedilo odgovarajuće snabdijevanje električnom energijom, kontrola pristupa na sporednom ulazu u parlament i sanirao njegov krov...

Poslanici traže da im se dodatno odobri više od pola miliona za službena putovanja

Poslanici DPS-a traže da se iz budžetske rezerve obezbijedi 150 hiljada za tužilaštvo pošto je zakonski definisano da se formira Specijalno državno tužilaštvo, kao i milion eura za otpremine iz Fonda rada i 240 hiljada za DIK da formira stručnu službu.

DPS zajedno sa kolegama iz SDP-a predlaže da Vlada preuzme neizmirene obaveze Fonda zdravstva i javnih ustanova od oko 36 hiljada. Taj dug se odnosi na ljekove i liječenje van Crne Gore.

Damir Šehović (SDP) predlaže da se iz tekuće budžetske rezerve za Radio-difuzni servis obezbijedi 100 hiljada da bi se zaokružila finansijska konstrukcija projekta igranog televizijskog programa povodom obilježavanja jubileja stogodišnjiice Prvog svjetskog rata.

Neven Gošović (SNP) smatra da treba da se uvećaju staračke naknade za 10,2 eura mjesečno pošto je Zakonom o poljoprivredi predloženo da ona iznosi 50 odsto najniže penzije.

Pozitivna predlaže da se MUP-u smanji budžet za 150 hiljada i da se taj novac usmjeri Ministarstvu prosvjete za rekonstrukciju toaleta u osnovnim školama.

Predlog SNP i SDP: Uzeti 200 hiljada od RTCG i dati Skupštini

Aleksandar Damjanović (SNP) i Draginja Vuksanović (SDP) predlažu da se umanji budžet RTCG sa 12,6 na 12,4 miliona (za 200 hiljada) i da se taj novac prebaci parlamentu kako bi se plava sala opremila za direktni prenos sjednica, sastanaka i pres konferencija.

Podsjećaju da je inicijalni projekat za opremanje plave sale urađen 2012. godine.

Garancija za stambeni fond sporna

Nezavisni poslanik Dritan Abazović predložio je da Skupština daje saglasnost za zaduženje od 650 miliona i refinansiranje državnog duga, dok Branka Bošnjak (DF) traži da se ne daju garancije za kredit Fondu za stambeno solidarnu izgradnju od pet miliona.

Podsjetila je da je država 2010. dala garancije Fondu za kredit od 3,8 miliona i da je ona naredne godine aktivirana.

Bonus video: