Poslije 14 godina ukinut indeks fondova

Fond zajedničkog ulaganja MIG, za razliku od ostalih fondova se trasformisao i registrovao kao akcionarsko društvo 2012. godine. Vlasnici akcija bivšeg fonda su danas vlasnici istog broja akcija, ali Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG AD
193 pregleda 2 komentar(a)
Montenegroberza, Foto: Vesko Belojević
Montenegroberza, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.03.2017. 19:17h

Odbor direktora Montenegroberze na sjednici, održanoj 17. marta donio je odluku o ukidanju računanja indeksa investicionih fondova - MONEXPIF. Tako je fondovski indeks, kojim je praćena dinamika kretanja akcija investicionih fondova, poslije skoro 14 godina, otišao u istoriju.

Indeks MONEXPIF je nasljednik indeksa NEXPIF, koji je formiran na Novoj berzi hartija od vrijednosti 31. marta 2003. godine i koji je prvobitno pratio kretanje cijena akcija šest privatizacionih fondova.

„U proteklih pola godine, a zaključno sa 22.3.2017, ostvaren je neznatni promet i broj poslova sa akcijama fondovima i samim tim index MONEX PIF nije realan pokazatelj kretanje i stanja cijena akcija fondova na Montenegroberzi. Isto tako, s obzirom da kada je indeks formiran, u njegov sastav je ulazilo šest privatizacionih fondova, a na današnji dan samo četiri fonda, pri čemu je samo ZIF Trend likvidan, prestala je potreba za računanjem ovog indeksa“, objasnila je „Vijestima“ PR menadžer Suzana Drinčić Montenegroberze.

Indeks MONEXPIF je, na crnogorskom tržištu kapitala, bio u upotrebi od marta 2003. godine, a trgovanje je započeo sa 1.000 baznih poena. „Maksimalnu vrijednost, u iznosu od 50.780,54 poena, dostigao je 17. 8.2007. godine. Posljednjeg obračunskog dana, vrijednost indeksa iznosila je 2.750,26 poena“, dodala je Drinčić.

Otvoreni i zatvoreni investicioni fondovi Atlasmont, Eurofond, HLT , Moneta i Trend su nastali transformacijom bivših fondova zajedničkog ulaganja, a u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima. Svi ovi fondovi osim fonda Trend su izvršili transformaciju iz fondova zajedničkog ulaganja u zatvorene i otvorene investicione fondove tokom 2012, osim fond Trend, koji je izvršio transformaciju u 2014. godini.

Fond zajedničkog ulaganja MIG, za razliku od ostalih fondova se trasformisao i registrovao kao akcionarsko društvo 2012. godine. Vlasnici akcija bivšeg fonda su danas vlasnici istog broja akcija, ali Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG AD.

„Upravo zbog transformacije fonda MIG u obično akcionarsko društvo, brisanja iz registra emitenata zatvorenog fonda Moneta, kao i slabom likvidnošću ZIF HLT, Eurofond i Atlas Mont, prestala je potreba za računanjem ovog indeksa“, zaključila je Drinčić.

Bonus video: