Poslije ukazane pomoći radnik KAP-a nastavio štrajk glađu

Arambašića je hitna pomoć odvezla iz sindikalnih prostorija Prerade u bolnicu, ali se nakon što je primio infuziju samoinicijativno vratio
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 20:08h

Trećeg dana štrajka glađu u Preradi Kombinata aluminijuma Hitna pomoć morala je reagovati oko 14 časova kada je ukazana pomoć radniku Veselinu Arambašiću, kojem je pozlilo zbog visokog krvnog pritiska.

Arambašića je hitna pomoć oko 14.15 časova odvezla iz sindikalnih prostorija Prerade u bolnicu, ali se on nakon što je primio infuziju oko 16.15 časova samoinicijativno vratio da sa kolegama nastavi protest.

Članovi Sindikalnog odbora Prerade, njih šest, štrajkovali su od početka ove sedmice ne bi li skrenuli pažnju poslodavca da im duguje već pet plata, da ih mjesecima diskriminiše u odnosu na sve ostale zaposlene u KAP-u, tek da im sem zarada po osnovu drugih dugovanja duguje još oko pola miliona eura.

"Obavijestio sam ministra ekonomije Vladimira Kavarića o svemu, i on pokušava nešto da napravi", rekao je kratko Dožić "Vijestima"

"Pod stresom smo već dvije godine i prepušteni smo ovoj mafiji. Niko nas danas posjećivao nije sem što je iz Nikšića zvao Dragan Mijanović, iz Granskog sindikata metalaca Saveza sindikata Crne Gore, koji je obećao da će nadležne upoznati s našim problemom", rekao je "Vijestima" Mašković.

Prosječna starost radnika, članova Sindikalnog odbora koji štrajkuju glađu je preko 55 godina i nemaju izgleda za skoro penzionisanje, niti za drugo zaposlenje.

Poslodavac mjesecima radnike Prerade diskriminiše u odnosu na ostale radnike KAP-a i ne isplaćuje im mjesečnu zaradu, prema važećim ugovorima o radu i Kolektivnom ugovoru.

Institucije države su nemoćne ili prećutno odobravaju ono što se mjesecima radi u zavisnom društvo najvećeg CG izvoznika, iako Vlada sa CEAC Holldings limitedom dijeli većinsko vlasništvo u KAP-u.

Poslodavac radnicima Prerade sem 42.766 eura na ime neisplaćenih pet neto plata, duguje 10.789 za neisplaćene zimnice, 2.200 eura za jubilarne nagrade...

"Obavijestio sam ministra ekonomije Vladimira Kavarića o svemu, i on pokušava nešto da napravi", rekao je kratko Dožić "Vijestima", koji je popodne nakon dolaska Hitne pomoći posjetio radnike.

Na pitanje da li ministar može uraditi nešto za radnike KAP-a dok se najodgovorniji ruski menadžeri vrate s odmora, Dožić je kratko odgovorio:

"On pokušava nešto da uradi, pa ćemo vidjeti".

Poslodavac radnicima Prerade sem 42.766 eura na ime neisplaćenih pet neto plata, duguje 10.789 za neisplaćene zimnice, 2.200 eura za jubilarne nagrade, 3.465 eura na ime naknade za regres, 31.881 euro za sindikalnu članarinu, 6.611 eura na ime doprinosa za rekreaciju, 494.435 eura za Stambeni fond i 42.565 eura prema sudskoj presudi.

Galerija

Bonus video: