Potpisan sporazum za intenzivnije ekonomske odnose Crne Gore i Turske

Iz PKCG je saopšteno da su u sastavu turske delegacije na poslovnom forumu bili predstavnici 30 kompanija Korfeza iz oblasti energetike, građevinarstva, metaloprerade, trgovine, logistike i automobilske industrije i nekretnina
445 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Privrednoj komori, Foto: Privredna komora
Danas u Privrednoj komori, Foto: Privredna komora

Memorandum o saradnji privrednih komora Crne Gore i regije Korfez potpisan je danas na poslovnom forumu u Privrednoj komori (PKCG) i predstavlja, kako su rekli njegovi potpisnici, dobru osnovu za još intenzivnije ekonomske odnose sa Turskom.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić, jedan od potpisnika Sporazuma, kazao je da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa dvije države.

“Na to nas upućuje geografska povezanost, istorijske i kulturne veze, kao i velika dijaspora koja je jako dobro pozicionirana u Turskoj”, rekao je Saveljić na poslovnom forumu dvije države.

Iz PKCG je saopšteno da su u sastavu turske delegacije na poslovnom forumu bili predstavnici 30 kompanija Korfeza iz oblasti energetike, građevinarstva, metaloprerade, trgovine, logistike i automobilske industrije i nekretnina.

Saveljić je, predstavljajući ekonomski ambijent Crne Gore, posebno naveo da državu od obnove nezavisnosti karakteriše intenzivan ekonomski razvoj.

“Crna Gora je kvalitet poslovnog ambijenta podigla na visok nivo i u kontinuitetu radi na njegovom daljem unapređenju. Uređenost tržišta, ekonomske slobode i druge performanse govore da smo sigurna destinacija za ulaganje”, rekao je Saveljić.

Prema njegovim riječima, najznačajniji infrastrukturni i turistički projekti, koji se realizuju ili su u planu, stvoriće sigurne pretpostavke daljeg ekonomskog rasta zemlje i unapređenja kvaliteta života građana.

“Crna Gora i Turska su u prošloj godini razmijenile robu u vrijednosti 100,7 miliona eura. Trendovi su pozitivni, jer je robna razmjena tokom prvih šest mjeseci iznosila 87,6 miliona eura, što je čak 58,7 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Volio bih da ovaj kao i niz narednih susreta sa privrednicima Turske rezultiraju povećanjem izvoza iz Crne Gore u vašu zemlju”, saopštio je Saveljić.

Pored trgovinske saradnje, povećavaju se i investicije iz Turske. Od 2010. godine je ukupno iz te države investirano 190,3 miliona eura, od čega najviše tokom prošle godine – 53,1 milion eura.

“Nadam se da će ovaj skup doprinijeti većem rastu investicija. Područja za saradnju vidim u građevinarstvu, turizmu, poljoprivredi, energetici, saobraćaju i bankarstvu”, naveo je Saveljić.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo 43 hiljade turskih turista. Saveljić je naveo da te brojke mogu biti još veće.

“Crna Gora u energetici očekuje nove investicije iz Turske, kao i upotrebu opreme proizvedene u toj zemlji, naročito imajući u vidu razvoj ovog sektora koji se očekuje nakon stavljanja u funkciju podmorskog kabla prema Italiji”, rekao je Saveljić.

On je podsjetio da je u završnoj fazi gradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare, da je u planu gradnja Jadransko-jonskog, pa će takođe biti prilike za investicije i angažovanje turskih kompanija na tim poslovima.

Predsjednik Privredne komore Korfeza, Recep Ozturk, kazao je da bi trebalo iskoristiti dobru međudržavnu saradnju da bi se osnažila poslovna.

"Cilj posjete je doprinos stvaranju terena za veći priliv turskih investicija u Crnu Goru, ali i crnogorskih u Tursku”, naveo je Ozturk.

On je rekao da regija iz koje dolazi ima 160 hiljada stanovnika i da je jedna od industrijski najrazvijenijih. Do 1950-ih stanovništvo se uglavnom bavilo poljoprivredom, ali je razvoj industrije podstaklo otvaranje naftne rafinerije.

“Crna Gora podsjeća na našu oblast i mi želimo da doprinesemo njenom razvoju”, naveo je Ozturk.

Predsjednik špeditera Korfeza, Vedat Dogusel, kazao je da je za tu primorsku regiju veoma značajan pomorski saobraćaj i da upravo u toj oblasti očekuju saradnju sa Crnom Gorom.

“Mogućnost za razvoj saradnje takođe vidim u oblasti nautičkog turizma”, rekao je Dogusel.

Generalni direktor Uniprom KAP-a, Nebojša Dožić predstavio je proizvodne i razvojne programe te kompanije koja ima poslovne partnere u Turskoj.

Bonus video: