Potrebni nezavisni i čvrsti regulatori

Oblast finansijskih usluga je visokospecijalizovana i veoma zahtjevna (sa regulatornog i implementacionog aspekta) što će zahtijevati, prema riječima Vlahovićeve, unapređenje administrativnih i institucionalnih kapaciteta nadležnih tijela kako bi se obezbijedila puna primjena
0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.08.2017. 19:10h

Crna Gora treba da ispuni pet mjerila da bi zatvorila poglavlje 9 u pregovorima sa Evropskom unijom, a koja se odnose na usklađenost propisa u oblasti finansijskih usluga, odnosno na bankarstvo, osiguranje i reosiguranje, penzione fondove i tržište kapitala, usklađenost infrastrukture finansijskih tržišta sa pravnom tekovinom EU i sprovođenje postupaka supervizorskih institucija.

Šef radne grupe za Poglavlje 9 i savjetnik viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet Ana Vlahović je “Vijestima” objasnila da se četiri mjerila odnose na dostizanje naprednog nivoa usklađenosti Crne Gore sa pravnom tekovinom u oblasti finansijskih usluga i spremnost za sprovođenje pravne tekovine od dana pristupanja.

“Peto mjerilo odnosi se na zahtjev da Crna Gora pokaže čvrstinu i nezavisnost regulatornih i supervizorskih institucija sa adekvatnim administrativnim kapacitetima za sprovođenje i primjenu pravne tekovine na području finansijskih usluga”, objasnila je Vlahovićeva.

Ona nije precizirala kada se može očekivati da se to poglavlje zatvori. Objasnila je da, imajući u vidu kompleksnost, obimnost i dinamiku promjena pravne tekovine EU kojom se uređuju finansijska tržišta, kao i centralizaciju i jačanje nadzora nad finansijskim sektorom Crna Gora će nastojati da ispuni sve obaveze koje je preuzela kroz pregovarački proces.

Vlahović je kazala da u pregovaračkom procesu nema otvorenih pitanja koja bi bila predmet posebnih pregovora sa EU, te da izuzetak predstavljaju određena pitanja čija će primjena biti odložena do dana pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao što je na primjer povećanje nivoa osiguranih depozita na 100.000 eura,...

Oblast finansijskih usluga je visokospecijalizovana i veoma zahtjevna (sa regulatornog i implementacionog aspekta) što će zahtijevati, prema riječima Vlahovićeve, unapređenje administrativnih i institucionalnih kapaciteta nadležnih tijela kako bi se obezbijedila puna primjena.

“Uz to, ova oblast je veoma dinamična i podložna čestim promjenama što nameće dodatne napore svim regulatorima da u zacrtanim vremenskim okvirima ažuriraju i primijene novu EU regulativu koja je, u međuvremenu, usvojena” istakla je Vlahovićeva.

Ona je pojasnila da će u oblasti bankarstva izazov predstavljati primjena novih standarda kapitala i likvidnosti okvira za sanaciju banaka, dok se u oblasti osiguranja najzahtjevniji dio odnosi na usklađivanje postojeće regulative sa Direktivom 2009/138/EZ o osnivanju i obavljanju djelatnosti osiguranja i reosiguranja koja je počela da se primjenjuje u zemljama Evropske unije od januara prošle godine.

“Novine predstavljaju uvođenje sistema upravljanja rizicima, različit način izračunavanja tehničkih rezervi, iskazivanja i praćenja solventnosti i sigurnosti osiguravača, kao i novi pristup ulaganjima. U oblasti penzijskog osiguranja pod pokroviteljstvom poslodavca, pitanje koje nosi najveći izazov je prenošenje pravne tekovine kojom se uređuju aktivnosti i nadzor nad ustanovama penzionog osiguranja pod pokroviteljstvom poslodavca. U ovom dijelu se vodi međuinstitucionalni dijalog sa ciljem pronalaženja optimalnog modaliteta za njenu primjenu”, kazala je Vlahovićeva.

Za ispunjenje završnih mjerila za oblast finansijskih usluga potrebno je usvojiti više zakona - o bankama, sanaciji banaka, zaštiti depozita, osiguranju, izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima, tržištu kapitala, investicionim fondovima...

Vlahovićeva je dodala i da ne postoji nijedan segment ili oblast tržišta finansijskih usluga kojeg bi se Crna Gora morala odreći u pretpristupnom procesu.

“Odgovornim odnosom prema strateškom projektu evropskih integracija u dijelu implementacije pravne tekovine Evropske unije u oblasti finansijskih usluga Crna Gora je na dobitku. To kroz ubrzani proces harmonizacije regulatornog i institucionalnog okvira što, u konačnom, doprinosi jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sistema, a time i redukovanju vjerovatnoće pojave i uticaja finansijskih kriza u budućnosti”, naglasila je Vlahovićeva.

Bonus video: