Potrošači, budite kritični i prije kupovine uporedite različite ponude

"Posebno je značajno učešće i angažovanost samih potrošača i potrošačkih organizacija koji bi trebalo da prijavljuju sve slučajeve za koje smatraju da su u suprotnosti sa zakonom, kako bi i mi u Ministarstvu mogli da pokrenemo odgovarajuće zakonom predviđene postupke za ispitivanje takvih slučajeva i situacija"
110 pregleda 1 komentar(a)
zaštita potrošača, Foto: Shutterstock
zaštita potrošača, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.11.2015. 20:40h

Ministarstvo ekonomije kontinuirano prati eventualne slučajeve obmanjujućeg oglašavanja i obmanjujuće poslovne prakse, ali je posebno značajna angažovanost potrošača i od njih u najvećoj mjeri zavisi iniciranje kontrola na terenu, rekli su iz tog Vladinog resora.

"U narednom periodu na osnovu komunikacije sa Upravom za inspekcijske poslove, javnost će biti blagovremeno obaviještavana o svim slučajevima kršenja zakona o zaštiti potrošača u dijelu obmanjujućeg oglašavanja i obmanjujuće poslovne prakse, kao i u svim ostalim segmentima koje zakon na jasan i decidan način propisuje“, kazali su „Vijestima“ iz Ministarstva.

Oni su dodali da u skladu sa obavezom koja proističe iz Zakona o zaštiti potrošača Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa drugim nosiocima zaštite potrošača , štiti prava i interese potrošača i nadležno je da prati sprovođenje ovog i drugih zakona koji sadrže odredbe o zaštiti potrošača .

"Posebno je značajno učešće i angažovanost samih potrošača i potrošačkih organizacija koji bi trebalo da prijavljuju sve slučajeve za koje smatraju da su u suprotnosti sa zakonom, kako bi i mi u Ministarstvu mogli da pokrenemo odgovarajuće zakonom predviđene postupke za ispitivanje takvih slučajeva i situacija“, rekli su iz Ministarstva ekonomije.

Na osnovu upita Ministarstva, Uprava za inspekcijske poslove je krajem oktobra utvrdila da je proizvođač hljeba “tonus” oglašavao prodaju u suprotnosti sa jednim ili više zakona.

Nadležna inspekcija je pregledom upakovanih proizvoda utvrdila da se na prednjoj strani ambalaže za hljeb „tonus” 300 grama, ispod naziva proizvoda nalazi natpis „ljekoviti hljeb bez brašna”, dok je na poleđini ambalaže, između ostalog naveden „...blokira toksine i kancerogene materije, koristan za prevenciju i liječenje dijabetesa, reguliše nivo holesterola i triglicerida..."

Kako se na osnovu Zakona o zaštiti potrošača obmanjujućom poslovnom praksom smatra neistinita tvrdnja da proizvod može da izliječi bolest, disfunkcionalnost ili malformaciju, to je rješenjem zabranjeno "Trivitu CG“ isticanje na ambalaži tvrdnji da proizvod ima ljekovita svojstva i da može da izliječi bolest.

Moguća zabrana proizvoda koji se lažno oglašava

Iz Udruženja njemačkih potrošačkih organizacija (VZBV) crnogorskim potrošačima preporučuju da sve do donošenja posebnih propisa kojim će se regulisati lažno oglašavanje, budu kritični i upoređuju različite ponude prije donošenja odluke o kupovini.

Iz VZBV, koji ima 50 godina iskustva u oblasti zaštite potrošača „Vijestima“ su kazali da u Njemačkoj godišnje ima nekoliko stotina slučajeva lažnog oglašavanja a organizacije potrošača imaju pravo da zatraže zabranu takvog proizvoda.

"Osim toga potrošače o njihovim pravima obavještavaju potrošački savjetodavni centri“, rekli su iz VZBV koji okuplja 41 njemačko udruženje potrošača.

Bonus video: