Potrošači plaćaju 35 miliona za gubitke u distribuciji

To se vidi iz izvještaja regulatora za energetiku o analizi dokumentacije za odobravanje narednog trogodišnjeg prihoda CEDIS-u
4245 pregleda 5 komentar(a)
Plaćamo li visoku cijenu gubitaka u mrežama?, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Plaćamo li visoku cijenu gubitaka u mrežama?, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković

Crnogorski potrošači ni tokom naredne tri godine neće biti pošteđeni od plaćanja visoke cijene tehničkih gubitaka u distributivnoj mreži, kojom gazduje Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), kompanija u stopostotnom vlasništvu državne Elektroprivrede.

To se vidi iz Izvještaja Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o analizi dokumentacije za odobravanje narednog trogodišnjeg prihoda CEDIS-u.

„U tom periodu potrošači će CEDIS-u platiti više od 35 miliona eura, kako bi ova kompanija pokrila tehničke gubitke u distribuciji, koji padaju na njihov teret. To je visoka cijena, posebno ako se zna da je u proteklih pet godina trošak tehničkih gubitaka za potrošače bio oko 40 miliona“, saopštili su “Vijestima” iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu.

Ovaj trošak određuje RAE na osnovu dva glavna parametra - stope dozvoljenih gubitaka i cijene za struju, koja se odobrava CEDIS-u da pokrije gubitke.

“RAE je u međuvremenu tu stopu sa 11 odsto smanjila na oko 8,5 odsto. U razvijenim distribucijama je prosjek gubitaka od tri do šest odsto. Međutim, u javnosti se nikada mnogo nije govorilo o načinu utvrđivanja cijene struje za pokrivanje gubitaka, iako i taj parametar značajno utiče na konačan trošak”, napominju iz NVO.

Kombinacijom cijena domaće i struje na evropskom tržištu i primjenom dozvoljene stope gubitaka, RAE je utvrdila prosječnu cijenu za potrošače od oko 53 eura po megavatu, odnosno utvrdila da se CEDIS-u odobri pokrivanje 12 miliona za 2020. godinu, 11,6 miliona za sljedeću i 11,5 miliona za gubitke 2022. godinu.

“Da je RAE, recimo, primijenila samo cijenu struje sa domaćeg tržišta, onda potrošači ne bi trebalo da plate 35 miliona eura, već pet miliona manje”, zaključili su iz ove NVO.

Bonus video: