Povećana naknada za OIE

Što se tiče uticaja na privredu, kako se dodaje, projekcije su pokazale da će, za mala i srednja preduzeća, konkretno pekare, račun za električnu energiju u 2017. godini, ukoliko je riječ o istoj potrošnji kao u novembru 2016. godine, biti čak i manji za jedan do četiri odsto
88 pregleda 1 komentar(a)
zgrada Vektre, Ministarstvo ekonomije, Foto: YouTube
zgrada Vektre, Ministarstvo ekonomije, Foto: YouTube
Ažurirano: 25.01.2017. 15:59h

Ministarstvo ekonomije utvrdila je naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije od 0,47316 centi za kilovat sat (kWh). Naknada je povećana 3,6 puta u odnosu na dosadašnju koja je iznosila 0,129 centi za kWh.

Iz Ministarstva ekonomije saopštili su da najveći uticaj na promjenu fiksne naknade ima vjetroelektrana Krnovo, čiji je ulazak u pogon, kao i u elektroenergetski sistem Crne Gore, planiran u toku ove godine.

“Što se tiče uticaja na račun za utrošenu električnu energiju, Ministarstvo ekonomije je, radi objektivnijeg i transparentnijeg pristupa, odlučilo da se ove godine u projekcijama fokusira na potrošnju u smislu reprezentativne potrošnje domaćinstava od 500 kWh i utvrdilo da će iznos računa, koji će se obračunavati u 2017. godini, biti na istom nivou, za istu količinu utrošene energije, kao računi za 2016. godinu”, navedeno je u saopštenju Ministartsva.

Što se tiče uticaja na privredu, kako se dodaje, projekcije su pokazale da će, za mala i srednja preduzeća, konkretno pekare, račun za električnu energiju u 2017. godini, ukoliko je riječ o istoj potrošnji kao u novembru 2016. godine, biti čak i manji za jedan do četiri odsto.

“Projekcije su, takođe, pokazale da će vodovodi, kada je riječ o istoj potrošnji na nivou novembra 2016. godine, takođe imati umanjenje od jedan do devet odsto. Podsjećamo da je naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije od juna 2016. godine iznosila 0,129 centi za kWh”, naveli su iz Ministarstva.

Elektroprivreda je obavezna da otkupljuje struju iz malih elektrana i budućih vjetroelektrana, a trošak plaćaju svi potrošači po osnovu posebne stavke na računima za struju. Vlasnici malih elektrana u Crnoj Gori većinom osobe blisko povezane sa vlašću poput sina bivšeg premijera Blaža Đukanovića, kuma i brata od ujaka bivšeg premijera Vuka Rajkovića i Milovana Maksimovića, zatim biznismena Olega Obradovića, Ranka Ubovića itd.

Cijena struje za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva od januara je niža 4,74 odsto i iznosi 7,97 centi.

Bonus video: