Povučena odluka o žičari Bečići-Brajići

Carević: Nećemo da otimamo zemlju mještana. Ivančević: Sprovodimo Carevićeve zakone, a ne zakone države
3060 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Vuk Lajović

Povlačenjem oduke o utvrđivanju javnog interesa - gradnje žičare Bečići-Brajići definitivno je stavljena tačka na projekat koji je promovisan prije 11 godina, jer kako se tokom jučerašnje skupštinske sjednice moglo čuti, investitor je definitivno odustao od namjere.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević formalno je povukao odluku, ali diskusija koja je uslijedila bila je na ivici incidenta.

Iako je to bila samo formalnost, jer je još u julu to najavio, kada je sjednica prvobitno bila zakazana, ali zbog brojnih trzavica u koaliciji punih pet mjeseci nije okončana, Carević je obrazložio svoj postupak time što nije postignut dogovor o pravičnoj eksproprijaciji zemlje mještana, kuda je trebalo da prođe trasa buduće žičare. On je kazao da nije stopirao milionski projekat, već da očekuje da se postigne dogovor.

„Ja sam neko ko vidi žičaru kao revolucionarni projekat, za razvoj lokaliteta u zaleđu i sve ono što nosi. Međutim, naslijedili smo problem. Potrošio sam puno vremena, lično sam imao sastanak sa mještanima Rafailovića, niko nije bio protiv žičare, već što nije sprovedena pravična nadoknada. Na sastanku sa investitorima, gdje su bili i mještani, postigli smo dogovor da se ništa neće tamo realizovati bez dogovora na obostrano zadovoljstvo. Cijeneći da je dogovor postignut i uz to da se izmijene neki tehnički detalji, predložio sam da odluka ide pred odbornike. Na koalicionom sastanku, jasno se pokazalo da je tu predviđena eksproprijacija, koja nije naišla na saglasnost mještana, ali i nas u DF-u. Mišljenja smo da se ne može sprovesti ‘tačkasta’ ekproprijacija, već da se izuzme cijela trasa kuda prolazi žičara, kao i da se donese planski dokument, kojim bi se definisalo sve. Kada sam vidio da nije postignut dogovor, tražio sam dodatno vrijeme zbog usaglašavanja. Nijesam imao namjeru da zaustavim projekat, ali moramo da shvatimo da se moraju postići dogovori sa vlasnicima zemlje. Postoji još uvijek opcija i ne vidim razlog da se diže prašina o tome da sam ja nešto zaustavio. Ne vidim razloga da se vraćamo decenijama unazad da se ljudima otima zemlja za male pare“, kazao je Carević.

Dragan Purko Ivančević (Crnogorska) dobacio je Careviću da koristi populističku priču i da sprovodi svoje zakone. On je ustvrdio da je Carević prekršio proceduru i dezavuisao skupštinski poslovnik.

„Ovdje je koristio populističku priču da bi opravdao svoje zakone koje on kreira. Predsjednik je ostao nedorečen zbog čega je povukao odluku. Takvim svojim istupima on samo unosi nemir, ne samo u ovu koaliciju, među građane, nego i u cijeli grad. Mi sprovodimo njegove zakone, a ne zakone ove države“, poručio je Ivančević.

Advokatici Mariji Vujović, koja zastupa mještane, nije bilo omogućeno da govori, jer je odluka povučena. Međutim, u toku pauze, ona je, obraćajući se Ivančeviću, kazala da neće dozvoliti da se mještanima oduzima zemlja.

Na projekat, koji je trebalo da bude turistička atrakcija, poslije 11 godina od kada je promovisana ideja, sada je definitivno stavljena tačka, jer je investitor, kako se neformalno moglo čuti, odustao.

Investitor, kompanija „Cable Car Montenegro“ još u julu je najavila da će utužiti Opštinu i zatražiti nadoknadu štete od najmanje pet miliona eura, nakon što je tada Carević najavio da će „skinuti“ odluku sa dnevnog reda skupštinske sjednice. U otvorenom pismu tada su Carevića optužili da je samovoljnom odlukom prekršio zakon i stopirao milionski vrijedan projekat.

Odukom je bila predviđena eksproprijacija gotovo 35 hiljada kvadrata zemlje na trasi od 2,1 kilometra Bečići-Brajići.

Ideja o izgradnji žičare promovisana je prije 11 godina, a investitor je još 2015. godine nakon zaključenog sporazuma sa Opštinom deponovao na poseban račun Ministarstva finansija 483.680 eura za eksproprijaciju. Odbornici vladajuće koalicije usvojili su zaključak o ispravci greške u Programu privremenih objekata, uprkos insistiranju opozicionog DPS-a da je bilo potrebno prvo staviti van snage kompletan program. Riječ je o programu koji je SO usvojila u decembru, sa rokom važenja do 2023. godine.

Bonus video: