Pravde nema, vlast rasprodaje

Komunističko otimanje tretirati kao i nacističko otimanje, kazala je Ambra Deklić
158 pregleda 0 komentar(a)
Ambra Deklić, Marina Deklić, Foto: Zoran Đurić
Ambra Deklić, Marina Deklić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.12.2017. 06:46h

Predstavnice porodice Zuber - Gregović, kojoj su komunističke vlasti 1946. godinu oduzele vrijednu imovinu širem Crne Gore, sestre Ambra i Marina Deklić, poručile su juče na konferenciji za novinare da kroz tri generacije već “svjedoče o otimanju imovine od njihove porodice, koja traje 70 godina”, i da u Crnoj Gori “ne postoji osjećaj istorijske odgovornosti i svijest o zločinu nad imovinom ljudi”.

“Umjesto da vrati imovinu bivšim vlasnicima, Vlada je privatizuje i sve prihode zadržava za sebe. Naš predmet restitucije za koju je podnijet zahtjev još 2004. samo se “šeta” od prvostepene do drugostepene komisije Ministarstva finansija. Crnogorska Vlada se vjerovatno nada da će kako vrijeme sahranjuje istoriju i ljude, i obaveze za restituciju prestati da važe. Restitucija je do sada uspješno izvedena za svega nekoliko srećnih ljudi”, saopštila je juče Ambra Deklić na tribini "Imovinska prava u Crnoj Gori u pogledu neriješene restitucije, divlje privatizacije i moguće eksproprijacije".

Konferenciji je prisustvovala predstavnica Ambasade Italije, kao i predstavnik nikšićkog udruženja za povraćaj oduzete imovine.

Od 1946. porodica Lala Zubera i njegove žene Anastasije Gregović doživjela je nacionalizaciju cjelokupne imovine u kojoj su bile mnogobrone zgrade i palate duž obale, brodarska kompanija, banka itd.

“Na samitu Balkana održanom u Trstu u julu ove godine uputila sam pismo evropskim liderima u kojem se navodi da se komunističko otimanje mora tretirati kao nacističko otimanje. Skoro sve što su nacisti oteli bilo je vraćeno Jevrejima. Ako ne želimo oprostiti komunističku ideologiju vraćanje je moguće i ovdje”, naglasila je dalje Ambra Deklić.

Ona smatra da se restitucija u Crnoj Gori dobrim dijelom i vrlo lako može realizovati povratkom imovine u naturi, bez dodatnih troškova za budžet.

“Ali država umjesto da vrati oduzetu imovinu želi je prodati kako bi dobila gotovinu”, dodala je Deklićeva.

Ona je napomenula da je crnogorka vlast u periodu od 2004. do 2009. godine prodala veliki broj građevina porodica Zuber - Gregović za koje je prethodno bio podnijet zahtjev za povraćaj oduzetih imovinskih prava.

“Prodajom imovine porodice Zuber - Gregović crnogorska država je zaradila milione eura koje je u potpunosti zadržala za sebe. Prodata je 2006. za oko 700 hiljada eura kuća “Sutjeska” u Petrovcu, na pjeni od mora, koja je bila privatna kuća naše babe Anastasije Gregović. Na to, mjestu sada se nalazi hotel sa pet zvjezdica”, dodala je Deklić.

Prodata je i Vila Kamelija u Kotoru sa parkingom gdje se trenutno nalazi šoping centar.

“Prodato je zemljiše u Škaljarima (Kotor), tvrđava Lazaret u Petrovcu, tako da je sve ovo bogatstvo ostalo Crnoj Gori i još mnogo vrijedi, i državi donosi ogromne prihode. Bivša imovina porodice Zuber - Gregović povećala je prihode budžeta, ali država nije prema nama bila velikodušna i nikad sa nama nije podijelila profit”, istakla je Ambra Deklić.

Zakon o planiranju je nova prijetnja vlasničkim pravima

Novi Zakon o planiranju i izgradnji, kako je istakla Ambra Deklić, predviđa članom 52 napad na privatnu svojinu, negiranjem ljudskih prava i Ustava Crne Gore.

Tim članom propisano je da je vlasnik katastarske parcele obavezan da trpi promjene granica katastarske parcele prema elaboratu parcelizacije. Predviđeno je da ako se vlasnici parcele ne sporazumiju o načinu kompletiranja urbanističke parcele da se primjenjuje zakon kojim se uređuje eksproprijacija.

“Riječ eksproprijacija se malo pominje u čitavom zakonu, ali ima stratešku vrijednost za one koje imaju građevinske projekte na imanju drugih”, navela je Ambra Deklić koja je konstatatovala da apsolutni prioritet imaju urbanističke potrebe u odnosu na vlasnička prava.

Bonus video: