Predlog zakona o konverziji kredita u "švajcarcima": Podrška Zakonodavnog odbora

0 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2015. 15:19h

Skupštinski Zakonodavni odbor pozitivno se danas izjasnio o Predlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Predlog zakona podnijeli su poslanici Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević.

Prema tom Predlogu, kompletan teret kursnih razlika treba evidentirati i taj iznos treba da podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država.

U tom slučaju Hypo Alpe Adria banka i država treba da otpišu po 33 odsto kursnih razlika, a 34 odsto korisnik kredita.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet u ponedjeljak je odložio izjašnjavanje o predloženom zakonu do dobijanja dodatnih informacija i mišljenja Vlade.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i predsjednik Odbora, Aleksandar Damjanović, tada je rekao da još nijesu dobili izvještaj Zakonodavnog odbora u vezi sa ustavnosti tog zakona, a ni mišljenje Vlade.

Zakonodavni odbor se na današnjoj sjednici pozitivno izjasnio i o Predlogu odluke o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa o zaštiti državne imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u stečaju sa zavisnim društvima i Duvanskog kombinata (DKP) u stečaju, koji je podnijela grupa poslanika.

Grupa poslanika, koja je dostavila Predlog, smatra da je neophodno pokretanje parlamentarne istrage i obrazovanje Anketnog odbora kako bi se utvrdilo da li su Vlada i drugi nadležni postupali kao „dobri domaćini“ kada je riječ o zaštiti imovine ta dva preduzeća.

Bonus video: