Predloženi budžet za Kolašin 4,6 miliona eura: Za plate četvrtina

Među razlozima uvećenja iznosa za plate za 150.000 eura u odnosu na ovu godinu je i „neophodnost zapošljavanja nedostajućeg broja izvršilaca na pozicijama ekspertskog kadra“
891 pregleda 1 komentar(a)
Tvrde da je budžet realan: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Tvrde da je budžet realan: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.11.2019. 11:01h

Predloženi budžet Opštine Kolašin za narednu godinu iznosi 4,6 milona eura.

Od poreza i naknada u lokalnoj upravi očekuju prihod od oko dva, a iz Egalizacinog fonda 1,5 miliona eura.

“Izvorni lokalni prihodi u ukupnim prihodima budžeta učestvuju sa 914.000 eura, ili 19,94 odsto. Ustupljeni prihodi u ukupnim prihodima budžeta učestvuju sa 1,29 miliona eura, ili 28,23 odsto. Prenesena sredstava iz prethodne godine u iznosu 500.000 eura. U pitanju su sredstva od nerealizovanih kapitalnih projekata, namjenske donacije za projekte lokalne infrastrukture koji će biti realizovani u 2020.”, piše u obrazloženju nacrta budžeta. Za plate opštinskim činovnicima biće potrošena skoro četvrtina budžeta, odnosno 1,1 milion eura. Približno isti iznos planiran je i za kapitalni budžet.

Među razlozima uvećenja iznosa za plate za 150.000 eura u odnosu na ovu godinu je i „neophodnost zapošljavanja nedostajućeg broja izvršilaca na pozicijama ekspertskog kadra“. Taj kadar, kako je navedeno, nedostaje u gotovo svim potrošačkim jedinicama. “Trenutni broj zaposlenih u Opštini je 73, dok je predviđeni broj izvršilaca, prema važećim aktima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta iznosi 100. Povećanje je neophodno radi stvaranja kadrovskih uslova za efikasno i efektivno obavljanje poslova i radnih zadataka. Zbog navedenog je tokom 2020. godine predviđeno zapošljavanje određenog broja izvršilaca na važnim pozicijama, poput inspektora, savjetnika i koordinatora“, piše u obrazloženju.

Oko pola milona eura biće potrošeno za otplatu kredita i pozajmica. Nacrtom budžeta planirano je 70.000 za subvencije u poljoprivredi, što je za 23.000 eura više u odnosu na ovu godinu.

Inicijative u oblasti ženskog preduzetništva biće podržane sa 10.000 eura.

Za sufinansiranje programa sportskih aktivnosti nacrtom je predviđen iznos od 61.500, što je za 33 odsto više od ovogodišnjeg.

Za približno toliko procenta je povećana i podrška NVO sektoru, pa će iznostit nešto više od 10.000 eura.

Povećan je iznos i za stipendije studentima sa ovogodišnjih 11.000 na 17.000 eura.

Lokalna Turistička organizacija, kako je planirano, naredne godine trebalo bi da računa na značajno veći transfer iz Opštine. Trebalo bi da dobije 40.000 eura. Za 15.000 eura, u odnosu na ovu godinu, povećani su i transferi preduzećima “Komunalno” i “Vodovod”.

Poslušali preporuke Ministarstva finansija

Kapitalni budžet, kako je planirano, biće potrošen na izradu i reviziju planske i projektne dokumentacije, održavanje objekata i puteva, izgradnju seoskih vodovoda...

“Radiće se i na poboljšanju upravljanja vodosnabdijevanjem, sanaciji vodovodne mreže, regulaciji vodotoka i rješavanju problema parkiranja i regulacije saobraćaja u užem gradskom jezgru. Predlagač je, u pripremi opštinskog budžeta za 2020. godinu, poštovao smjernice i preporuke Ministarstva finansija u kojima je decidno navedeno da se kapitalni budžet planira u realnim okvirima. Planiran je završetak započetih projekata i eventualno početak projekata koji su ocijenjeni kao prioritetni i koji se finansiraju iz realnih izvora“, piše u obrazloženju.

Bonus video: