Predloženo da se državnim revizorima poveća budžet

Poslanik SDP Raško Konjević smatra da nije izabrana dobra godina za povećanje budžeta DRI-ja
79 pregleda 0 komentar(a)
ivanisevic, Foto: Luka Zeković
ivanisevic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.10.2011. 19:45h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prihvatio je većinom glasova zahtjev Državne revizorske institucije (DRI) da joj se za narednu godinu budžet poveća 18,7 odsto na 1,39 miliona eura i odlučio da ga predloži Vladi.

DRI je zatražila da joj se budžet za narednu u odnosu na ovu godinu poveća posebno po dvije stavke - rješavanje stambenih pitanja zaposlenih i prostora predviđenog za rad.

Za prihvatanje zahtjeva DRI-ja glasalo je sedam članova Odbora, dok je jedan bio uzdržan.

Predsjednik Senata DRI-ja, Miroslav Ivanišević kazao je da je ta institucija u dosadašnjem radu pokazala da se štedljivo ponaša.

„Novac uložen u DRI se državi i budžetu višestruko vraćaju kroz racionalniju i efikasniju upotrebu javnih sredstava koje proizilaze iz rada i kontrola koje obavi DRI“, rekao je Ivanišević na sjednici Odbora.

Pomoćnik ministra finansija, Nemanja Pavličić, saopštio je da je u Nacrtu zakona o budžetu za narednu godinu, koji je već u proceduri Vlade, za DRI opredijeljeno 1,08 miliona eura, što je oko 300 hiljada eura manje nego što je ona tražila.

“Smatramo da predloženi budžet sasvim može pristojno da odgovori svim zahtjevima DRI-ja”, ocijenio je Pavličić.

Ivanišević smatra da je prostor u kojem predstavnici DRI-ja rade postao grubo ograničenje razvoja te institucije.

Da riješe stambena pitanja

„Diskiminatorski je da zaposleni u DRI nemaju ista prava kao što imaju svi drugi zaposleni u državnoj upravi, a to je pravo da mogu da riješe i svoje stambeno pitanje i da imaju normalne uslove za rad“, poručio je Ivanišević.

On je naveo da u DRI-ju nemaju nikakav problem u vezi sa tim koliko će novca biti opredijeljno za njihov rad, jer će se u skaldu sa tim planirati i aktivnosti kao i plan revizija za narednu godinu.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, koji je prilikom glasanja bio uzdržan, smatra da nije izabrana dobra godina za povećanje budžeta DRI-ja za skoro petinu u odnosu na prošlu godinu.

Bonus video: