Predstavnik HEE o koncesijama za elektrane: Vlada namjerno pravi greške

Bulajić je za “Vijesti” rekao da je firma HEE 30. marta poslala komentar i sugestije na Nacrt koncesionog akta
227 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2016. 19:16h

Vlada je u Nacrtu koncesionog akta za davanje koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju pet malih hidrolektrana (mHE) potcijenila potencijale svih vodotoka i značajno smanjila davanja budućih koncesionara u budžet, ocijenio je izvršni direktor firme Haider extrem energy (HEE), Dragomir Bulajić.

Vlada je 17. marta ove godine pokrenula javnu raspravu za Nacrt koncesionog akta za davanje koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju mHE Lještanica, Bistrica, Bjelojevićka, Bukovica i Sjevernica. Iz Ministarstva ekonomije su “Vijestima” kazali da je čitav postupak prepoznavanja predmetnih vodotoka Planom davanja koncesija, a nakon toga i koncesionom aktom na osnovu kojeg će se sprovesti javno nadmetanje, sproveden poštujući odredbe Zakona o koncesijama.

Bulajić je za “Vijesti” rekao da je firma HEE 30. marta poslala komentar i sugestije na Nacrt koncesionog akta.

“Komentar nije baziran na ličnom odnosu prema bilo kome, nego sugeriše na greške, koje su očigledno pravljene u predlogu dokumenata koji su dati na javnu raspravu. Vladine dokumente možete naći na sajtu Ministarstva ekonomije (obnovljivi izvori), gdje se svako može uvjeriti u realnost naših primjedbi”, rekao je Bulajić.

Kako je naveo, primjedbe HEE su, osim da se potcjenjuju potencijali svih vodotoka i značajno smanjuju davanja budućih koncesionara, i to da se značajno smanjuju investicije na svim vodotocima.

“Zvanični hidrološki podaci se proglašavaju aproksimativnim, grubim i naručenim, a predmet javne rasprave su već potpisani koncesioni ugovori za vodotoke Bistrica i Bjelojevićka (investitor konzorcijum Haider extrem energy Sarajevo, ugovor potpisan 26. septembra 2008. godine)”, rekao je Bulajić.

HEE, kako je dodao, više od 40 godina gradi hidroelektrane i ima veliko iskustvo, a Vlada namjerava da realizuje ideje o dodjeli koncesija za izgradnju malih hidroelektrana po DBOT sistemu na način koji nije poznat u svijetu.

Prema njegovim riječima, ovakav predlog koji daje Ministarstvo ekonomije na javnu raspravu zaslužuje posebnu pažnu jer “prelazi grešku neznanja ili slučajnu grešku”, odnosno u kompaniji je smatraju namjernom.

“Potvrda ovakvog našeg stava je data u odgovoru Ministarstva ekonomije”, naveo je Bulajić.

Ministarstvo je odgovorilo da je prilikom izrade koncesionog akta priložilo preliminarne hidrološke analize koje je uradio Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

"Pomenute studije predstavljaju vrijednu polaznu osnovu za hidrološke podloge, kao i polaznu osnovu za pripremu neophodne tehničke dokumentacije, ali ne i garanciju investitorima na osnovu kojih imaju pravo na bilo kakvu naknadu štete. Ova mjerenja ne isključuju mogućnost da ponuđač izvrši sopstvena istraživanja", rekli su iz Ministarstva.

Ponuđač, kako su dodali, može da obavlja mjerenja na osnovu dozvole koju u skladu sa zakonskom regulativom izdaje Ministarstvo ili može obaviti sopstvena mjerenja koja moraju kasnije biti potvrđena od nadležne institucije za hidrološke analize u Crnoj Gori.

“Vrijednosti instalisanih snaga u okviru koncesionog akta nijesu obavezujuće za buduće investitore prilikom izrade tehničke dokumentacije, već samo orijentaciono na osnovu preliminarnih podataka ukazuju na ekonomsku isplativost realizacije ovih projekata", kazali su iz Ministarstva.

Bulajić navodi da Ministarstvo nije prihvatilio nijednu korisnu ideju, osim ideje o lijepom ponašanju.

“Da čitava priča luta između koga želite i koga ne želite, objasnićemo vam na sljedećem primjeru: Podnijeli smo zahtjev (eXtrem inženjering d.o.o), s obzirom na to da ispunjavamo sve uslove i imamo opremu da u skladu sa zakonskom regulativom dobijemo dozvolu za hidrološka mjerenja, prije više od pola godine. Odgovor nismo dobili. Znamo da ga nećemo ni dobiti, pa ni dozvolu Ministarstva“, naveo je Bulajić.

Prema podacima sa sajta Centralnog registra privrednih subjekata, osnivači firme HEE Podgorica su austrijske kompanije Haider energieerzeugung i Gebruder Haider bauunternehmung i sarajevski Extrem inženjering.

Sa HEE Vlada raskinula ugovore za vodotoke Bistrica i Bjelojevićka

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da je Vlada 25. maja 2013. raskinula ugovore za vodotoke Bistrica i Bjelojevićka, jer koncesionar nije ispunjavao ugovorne obaveze.

“Imajući u vidu da su pomenuti vodotoci i formalno-pravno rasterećeni sprovedena je javna rasprava na Nacrt koncesionog akt akojim su i vodotoci Bistrica i Bjelojevićka obuhvaćeni kao potencijalni vodotoci na kojima će se obavljati koncesiona djelatnost u slučaju zaključenja ugovora o koncesiji”, objasnili su iz Ministarstva.

HEE je dobila koncesije za izgradnju elektrana na tenderu raspisanom u novembru 2007, a godinu kasnije potpisan je ugovor. Završetak je bio planiran do 2010. Iz HEE su ranije kazali da su tokom 2009. i 2010. imali usmena obećanja Ministarstva da će procedura i dobijanje građevinskih dozvola biti gotove za 15 dana.

Kako su naveli, čekali su sve do 2011. godine, kada se jedan od partnera, porodica Haider iz Austrije odlučila da se povuče. Opština Mojkovac je protiv HEE podnijela tužbu jer firma nije platila naknade za komunalno opremanje od 502 hiljade eura za izgradnju mHE na Bjelojevićkoj rijeci.

Koncesije za MN Enerdži plus

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o davanju koncesije za izgradnju mHE Ocka gora i Jasičje na dijelu vodotoka Tustički potok, kompaniji MN Enerdži plus.

Vlada je ovlastila ministra ekonomije Vladimira Kavarića da potpiše ugovore o koncesiji. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata osnivač i izvršni direktor te firme je Dragan Čarapić.

Galerija

Bonus video: