Preduhitrili Tužilaštvo, traže 100 miliona eura

Zemljište se nalazi u Bečićima, Kuljačama i na Crvenoj glavici
352 pregleda 4 komentar(a)
Parcela, Foto: Vuk Lajović
Parcela, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.09.2016. 19:44h

Kiparska kompanija “Felixport enterprises limited“ blokirala je 200.000 kvadrata zemlje firme “Capital estate” u Budvi, kao garanciju da će im vratiti pozajmicu od 100 miliona eura.

I dok Specijalno državno tužilaštvo vodi izviđaj oko prodaje opštinske zemlje firmi “Capital estate” zbog sumnji da je prodajom neurbanizovanog zemljišta na fingiranim licitacajama nanijeta milionska šteta opštinskoj kasi, kiparska kompanija odlučila se da stavi hipoteku na svu njenu imovinu.

Zemljište se nalazi u Bečićima, Kuljačama i na Crvenoj glavici.

Kiparska firma je 2005. osnovala “Capital estate“ u Budvi, a prema registru privrednih subjekata i danas je njen vlasnik.

Firmu koja je vlasnik čak 300.000 kvadrata u Ulcinju, hotela “Lido” i pripadajućeg zemljišta od 94.000 metara kvadratnih i pomenutih 200.000 kvadrata, Kiprani su osnovali, kako navode na svom sajtu, s ciljem “razvoja hotelskih kapaciteta u Crnoj Gori”.

U katastarskoj evidenciji Uprava za nekretnine navedeno da je hipoteka stavljena u iznosu od 100 miliona eura.

Firma “Capital Estate“ čiji je izvršni direktor Dragan Lučić, kupila je 2006. od opštine zemljišni kompleks od 22.000 kvadrata na samoj bečićkoj plaži, između sadašnjeg hotela “Splendid” i “Naftagas”.

Firma koja je prethodno od mještana kupila četiri hektara od Opštine je tražila da kompletira parcelu, kupujući na taj način 6.000 metara kvadratnih po cijeni od 210 eura po kvadratu.

Iste godine, na javnoj licitaciji koju je raspisala Opština, kupili su dodatnih 16.000 kvadrata, za 230 eura po kvadratu.

Zemljište je bilo neurbanizovano, a Opština je od prodaje inkasirala ukupno 4,5 miliona eura.

Budvanski opozicioni SNP pozvao je tada osnovnog državnog tužioca da ispita cijeli slučaj, sumnjajući da je Opština prodala neurbanizovano zemljište po niskoj cijeni, čija je vrijednost, samo godinu kasnije, višestruko porasla, jer je kvadrat prodavan i do 1.000 eura.

Pod lupom tužioca našla se i prodaja iz juna 2011. kada je Opština firmi “Capital estate” na javnoj licitaciji prodala tri i po hektara zemlje u mjestu Kuljače, iznad Miločera.

Tužioci su tražili da im dostave dokumenta i o toj prodaji, od čega je Opština zaradila gotovo 1,2 miliona eura.

Kvadrat neurbanizovanog zemljišta prodat je na licitaciji za 35 eura, pet eura više od početne cijene.

I za tu lokaciju Opština je ubrzo donijela planski dokument.

Iz opozicije su upozorili da je i u tom slučaju nanesena milionska šteta, jer je kvadrat mogao da se proda po višestruko većoj cijeni da se čekalo sa donošenjem planskih dokumenata.

“Capital estate” i u Kuljačama je kupio od mještana oko 6,5 hektara zemlje, prije posla sa Opštinom.

“Capital etstate” je od Opštine u decembru 2008. na javnoj licitaciji kupila 1,2 hektara opštinske zemlje za 3,7 miliona eura, odnosno 305 eura po kvadratu, na Crvenoj glavici, naspram grad hotela Sveti Stefan.

Komisija je tada procijenila kvadrat neurbanizovane opštinske zemlje po 290 eura.

I za tu lokaciju Opština je ubrzo donijela planski dokument i ucrtala rezidencijalni kompleks vila.

O prodaji zemlje u Bečićima i Kuljačama pred tužiocima su pričali nekadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača - svjedok saradnik u brojnim korupcionaškim aferama, i njegov nasljednik Lazar Rađenović koji se nalazi u spuškom zatvoru na izdržavanju zatvorske kazne.

Nacrtan veliki hotel u Bečićima

Ministarstvo održivog razvoja krajem prošle godine je za lokalitet u Bečićima raspisalo međunarodni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta ”Capital estate”. Izabrano je idejno rješenje po kome se na zemljišnom kompleksu od šest hektara predviđa gradnja hotela od 117.000 kvadrata bruto građevinske površine.

Bonus video: