Prekršajna prijava inspekcije zbog rude

“Vijesti” su objavile fotografiju od subote na kojoj se vidi da kamion, za koji se tvrdi da je utovaren na placu Vector Systema, materijal odvozi u jedan od pogona bivše nikšićke Željerare
1368 pregleda 0 komentar(a)
U subotu zabilježeno da se odvozi materijal s placa
U subotu zabilježeno da se odvozi materijal s placa

Inspekcija za rudarstvo Ministarstva ekonomije podnijela je prekršajnu prijavu protiv firme Vector System sa čijeg se placa od kraja 2019. godine odvozi razni materijal sa ostacima rude crvenih boksita.

To je potvrđeno “Vijestima“ iz Uprave za inspekcijske poslove.

“Inspekcijskim nadzorom tokom decembra prošle godine, rudarska inspekcija utvrdila je da je vlasnik predmetnog placa, privredno društvo Vector System Security Nikšić, upravljao rudarskim otpadom bez odobrenja nadležnog organa. Nakon što je inspektor subjektu nadzora zabranio radove na upravljanju rudarskog otpada, protiv njega je nadležnom sudu podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka shodno Zakonu o upravljanju otpadom”, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nikšićka firma je prošle sedmice nastavila posao. Članovi odbora bivših radnika Rudnika boksita u stečaju prijavili su u petak Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću vlasnika placa zbog sumnje da, kako tvrde, obavlja “nelegalno otuđivanje rude” sa bivšeg sindikalnog placa. Smatraju da je oštećeno 250 bivših radnika kojima duguju novac Boksiti u stečaju.

“Vijesti” su objavile fotografiju od subote na kojoj se vidi da kamion, za koji se tvrdi da je utovaren na placu Vector Systema, materijal odvozi u jedan od pogona bivše nikšićke Željerare.

Vlasnik i direktor Vector System Security Ratko Popović rekao je nedavno da se samo čisti plac, ravna i čisti teren na lokaciji koju su kupili i gdje bi trebalo da budu izgrađeni stambeni objekti, tvrdeći da “materijal koji se odvozi nema nikakve veze sa rudom, već da se radi o njenom otpadu”. Iz izvora bliskih Ministarstvu ekonomije saznajemo da Vector System nema dozvolu za ekploataciju i prodaju crvene rude.

Bonus video: