Preostali dio imovine Brodogradilišta u Bijeloj na prodaju - Vijesti.me
POČETNA CIJENA 4.88 MILIONA EURA

Preostali dio imovine Brodogradilišta u Bijeloj na prodaju

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu otvoren je prije dvije godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura

Brodogradilište Bijela
Brodogradilište Bijela (Foto: Slavica Kosić)

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je danas novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 4,88 miliona eura, ne uključujući zalihe alata i materijala.

Na prodaju su ponuđena dva poslovna prostora površine 671 i 368 metara kvadratnih, po početnim cijenama od 845,46 hiljada EUR, odnosno 436,68 hiljada eura.

Prodaje se i kancelarijski namještaj i oprema po početnoj cijeni od 32,31 hiljadu eura.

Dva poslovna prostora i kancelarijski namještaj i oprema prodaju se kao cjelina.

Na prodaju su ponuđene i portalne okretne dizalice po početnoj cijeni od 898,9 hiljada eura, Hammelman pumpa sa opremom za 49,68 hiljada eura i oprema i vozni park za 106,87 hiljada eura.

Prodaje se i zemljište u Bijeloj po početnoj cijeni od 2,5 miliona eura.

Prodaju se i zalihe alata i materijala u upotrebi, specificirane u posebnim spiskovima istaknutim na oglasnim tablama Privrednog suda, čija je knjigovodstvena vrijednost evidentirana u iznosu od 617,67 hiljada eura, odnosno 532 hiljade eura.

Dio imovine preduzeća koji je predmet tendera bio je ponuđen na prodaju krajem jula, a ponude su se mogle dostavljati do 8. septembra.

Stečajni upravnik, Žarko Ostojić, je međutim 4. septembra poništio tender.

Prodaja ponuđene imovine biće organizovana prikupljanjem pismenih ponuda, koje se mogu dostavljati Privrednom sudu do 31. oktobra do 11 sati. Njihovo otvaranje zakazano sat i po kasnije.

Ponude mogu dostavljati građani i preduzeća koji uplate depozit od pet odsto od početne cijene imovine za koju se dostavlja ponuda.

Uslovi za otvaranje ponuda biće ispunjeni ukoliko do navedenog roka bude dostavljena makar jedna.

Kriterijum za odabir ponuda je isključivo najveća ponuđena cijena.

Ukoliko izabrani ponuđač odustane od date ponude, stečajni upravnik će proglasiti za kupca drugog ponuđača sa najvećom ponuđenom cijenom, koja nije manja od početne.

Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuđača i unovčenju imovine stečajnog dužnika, stečajni upravnik će donijeti najkasnije osam dana od otvaranja ponuda.

Odustanak odabranih ponuđača od date ponude ili zaključenja ugovora, ima za posljedicu gubitak uplaćenog depozita.

Ponuđačima koji ne budu odabrani, uplaćeni depozit će se vratiti u roku od pet dana od prodaje ili proglašenja oglasa neuspješnim.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu otvoren je prije dvije godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura.

Na ranijim tenderima za prodaju imovine Brodogradilišta, prodati su veliki i mali dok. Veliki dok je za 11 miliona eura prodat litvanskoj kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla, a mali Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited iz Turske za 2,1 milion eura.

Ostojić je sredinom septembra odobrio prodaju imovine tog preduzeća koja se nalazi u koncesionom području, konzorcijumu koji čine Adriatic Marinas i Damen za 2,65 miliona eura.

Konzorcijum koji čine holandski Damen i Adriatic Marinas, koji upravlja Porto Montenegrom, jedini je dostavio ponudu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela, na tender koji je bio otvoren do 17. februara prošle godine.

Koncesiju daje Vlada i to na 30 godina, uz obavezno minimalno ulaganje od 20 miliona eura.