Prezentacija novog aviona tipa "Embraer E195-E2"

E2 je druga generacija Embrearovih regionalnih putničkih aviona iz tzv. E-jet serije. Tri aviona te serije, varijante E195 već skoro deset godina lete u floti MA
5886 pregleda 5 komentar(a)
Danas na aerodromu u Podgorici, Foto: Siniša Luković
Danas na aerodromu u Podgorici, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.09.2019. 15:56h

Na aerodromu Podgorica danas je održana prezentacija novog aviona tipa "embraer E195-E2" koju su zajedno organizovali brazilski proizvođač vazduhoplova Embraer i crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines.

E2 je druga generacija Embrearovih regionalnih putničkih aviona iz tzv. E-jet serije. Tri aviona te serije, varijante E195, već 11 godina lete u floti MA.

Prezentaciji su, osim izvršnog direktora MA Živka Banjevića i predstavnika Odbora direktora nacionalne aviokompanije, prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma i održivog razvoja, na čelu sa državnim sekretarom Damirom Davidovićem i direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Željka Radak Kukavičić.

Novi E195-E2 kapaciteta je od 132 do 146 putnika, ima veću i redizajniranu putničku kabinu, najmoderniju avioniku, a zahvaljujujući novom dizajnu i konstrukciji krila od kompozitnih materijala, usavršenoj aerodinamici i novim Pratt&Whitney motorima, troši manje goriva i za oko 25 odsto je ekonomski efikasniji u eksploataciji od postojećih MA-ovih embraera E195 prve generacije.

E195-E2 ima dolet od 4.800 kilometara, a dizajniran je da bude glavni konkurent trenutno najmodernijem regionalnom putničkom mlaznjaku tipa Airbus A-220, od koga je, prema podacima brazilske fabrike, oko 10 odsto jeftiniji za upotrebu.

MA inače, ima potrebu da obnovi flotu jer ističu tehnički resursi njihova dva skoro 30 godina stara aviona tipa Fokker F-100. Jedan od njih je već povučen iz saobraćaja a uskoro će se to dogoditi is a drugim avionom tog tipa.

Novi embraer E195- E2 kosta oko 60 miliona dolara, a prvi serijski primjerak tog aviona prije tri dana isporučen je brazilskoj kompaniji Azul.

Avion koji je danas bio na prezentaciji u Podgorici vlasništvo je fabrike Embraer i u Crnu Goru je došao u sklopu svoje svjetske promotivne turneje, nakon nedavnog vazuhoplovnog sajma u Parizu, gdje je bio izložen na štandu brazilskog proizvođača.

Predstavnici Embraera na čelu sa direktorom prodaje te kompanije za Centrralnu Evropu Stefanom Hanemanom, detaljno su predstavili sva moderna tehnološka riješanja i karakteristike novog E195-E2 koji je, kako su to zvanično sertifikovale vazduhoplovne vlasti Brazila, SAD i Evrope, trenutno najekonomičniji, “najzeleniji” i najtiši uskotrupni komercijalni putnički avion u svijetu. Avion je dizajniran sa namjerom da gdje god je to moguće, “skreše” operativne troškove svom vlansiku i omogući mu lakšu zaradu na izuzetno konkuretnom svjetskom tržištu vazdušnog transporta, pa je zato i dobio nadimak “Lovac na profit” (The Profit Hunter).

Predstavnici brazilskog proizvođača aviona su posebno istakli odličan odnos i saradnju koji imaju sa MA, jednom od prvih evropskih aviokompanija koja je kupila njihove avione iz E-jet serije.

MA je po podacima Embraera, zahvaljujući dobrom održavanju i radu ekipa zemaljske operative, sa svojom flotom E-195 aviona ostvario jedan od najvećih u svijetu stepena njene iskoristivosti od čak 99,85 odsto.

Direktor MA Živko Banjević kazao je da su se avioni brazilskog proizvođača u floti te kompanije pokazali izuzetno dobro i da je sa njima, od nabavke prvog E-195 prije 11 godina, MA do sada prevezao preko 3,7 miliona putnika.

Galerija

Bonus video: