Prijava zbog naknadnih izvještaja

Suvlasnik firme Mall group u stečaju Goran Rašović sumnja da stečajna uprava nezakonito radi svoj posao
929 pregleda 0 komentar(a)
Stečajna uprava bez komentara: Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Stečajna uprava bez komentara: Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.05.2019. 22:04h

Suvlasnik firme Mall group u stečaju Goran Rašović podnio je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv stečajnog sudije Privrednog suda Miodraga Anđelića, vještaka ekonomske struke Saše Zejaka i advokatice Snežane Jović, koje sumnjiči da su naknadno sačinili, odnosno, „fabrikovali“ izvještaje kojih prethodnih godina nije bilo u spisima predmeta.

Mall group je u stečaju od marta 2016. godine. Firma se bavila izgradnjom stambenih i nestambenih objekata, a stečaj je pokrenut zbog nevraćanja kredita.

Anđelić, Zejak i Jović nijesu željeli za “Vijesti” da komentarišu podnijetu prijavu i tvrdnje Rašovića. Prijava je podnijeta pred tužiteljkom Zoricom Milanović.

Rašović sumnjiči Anđelića da je „zloupotrijebio funkciju“ i dozvolio stečajnoj upravnici Sanji Lješković da postupa suprotno Zakonu o stečaju, a protiv nje je Rašović i ranije podnosio krivične prijave, od kojih je jedna odbijena, a drugu još razmatra Više tužilaštvo.

“Podnosim krivičnu prijavu protiv Zejaka koji je sačinjavao navodne izvještaje o cjelishodnosti prodaje i Jovićeve koja je Lješkovićevoj dostavila izvještaje o njenom navodnom radu u ovom stečajnom postupku. Izvještaji Jovićeve su sa datumima od 28. 9. 2017. godine i 12. 10. 2018, a Lješkovićeva ih je predala sudu 9. aprila ove godine (od kojih jedan je bez potpisa i pečata Jovićeve). Zato smatram da su izvještaji naknadno sačinjeni”, piše, između ostalog, u prijavi Rašovića.

U blizini projekta Porto Novi ostao je vrijedan nezavršen građevinski projekat Mall group koji je u septembru prošle godine stečajna uprava prodala fizičkom licu iz Budve za 494.590 eura. Samo vrijednost plaćenih, a prilikom prodaje neiskazanih komunalija iznosi 397.000 eura. U stečajnom postupku prodat je i stan Mall group (umanjene kvadrature za 11 metara kvadratnih, kako tvrdi Rašović) za 47.000 eura. Privredni sud odbio je ranije zahtjeve Rašovića za razrješenje Lješkovićeve, a Apelacioni sud je posljednjim odlukama poništio dva prvostepena rješenja u vezi sa postupanjem upravnice.

Stečajni upravnik nije podnosio izvještaje o radu sudu

Rašović tvrdi za “Vijesti” da se u spisima predmeta intenzivno od sredine februara ove godine “pokušavaju ispraviti sve počinjene nezakonitosti, kao i ukidni razlozi iz rješenja Apelacionog suda i pokrenutih krivičnih postupaka, na organizovan način i učešće svih lica angažovanih u ovom postupku”.

„Spisi predmeta se ‘nadograđuju’, iz suda, što je za ne povjerovati, posebno način na koji se to radi. Izvještaji o radu stečajnog upravnika se moraju podnositi sudu svaka tri mjeseca, a nijesu podnošeni više od 31 mjesec, a 9. aprila ove godine podnio je osam izvještaja“, saopštio je Rašović.

Umjesto osiguranja imovine koja bi koštala nekoliko stotina eura, upravnica je, kako je dodao “angažovala specijalizovane čuvare kojima je isplaćeno 55.000 eura bez PDV-a za godinu dana ili 10 odsto od prodate imovine”.

Bonus video: