Prijeti pad nove državne garancije

Vlada je u februaru 2010. dala saglasnost Ministarstvu finansija da izda garanciju od 29,25 miliona eura za kredit Opštine Budva
121 pregleda 17 komentar(a)
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.12.2015. 20:23h

Njemačka kompanija WTE Wasertehnik iz Esena upozorila je da će aktivirati garanciju koju je dala Vlada Opštini Budva za kredit od 58 miliona eura za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, jer nije plaćena ovogodišnja rata od šest miliona.

Vlada je u februaru 2010. dala saglasnost Ministarstvu finansija da izda državnu garanciju od 29,25 miliona eura za kredit Opštine Budva za izgradnje postrojenja u naselju Vještica kod Njemačke razvojne banke (KfW). Opština se obavezala da će za taj projekat u narednih 20 godina platiti sa kamatama i održavanjem postrojenja oko 120 miliona eura, a predviđeno je da se u prvih osam godina godišnje vraća po šest miliona eura.

Opština je zbog kredita povećala cijene vode i to za građane 1,66 eura po kubiku, a duplo više za privredu. Uvedena je i taksa na vodomjer od osam eura. Planirano je bilo da se šest miliona kredita namiri tako što bi kroz investicioni program Opština uplatila tri miliona, milion i po eura gradski Vodovod kroz povećanje cijene vode, a milion i po bi obezbijedili uvođenjem ekološke takse za turiste. Međutim, od toga plana se ništa nije realizovalo, pa je WTE morala ratu za ovu godinu sama da plati.

Priča o kapitalnom projektu, koji se nalazi pod tužilačkom istragom jer su protiv sedam osoba i tri kompanije podnijete krivične prijave zbog nanijete štete Opštini od osam miliona eura, formalizovana je početkom juna 2009, kada je Opština zaključila ugovor sa WTE.

Postrojenje u Vještici, koje je u oktobru 2014. svečano otvorio premijer Milo Đukanović, od početka je dovelo do brojnih problema, počev od neriješenog pitanja odlaganja otpadnog mulja, zbog čega se bečićka naselja Boreti i Ivanovići suočavaju sa ekološkom katastrofom, pa do toga da Opština ne uspijeva da vraća kreditne obaveze.

Njemačka firma bila je prvorangirana na tenderu, koji je Opština raspisala 2008, tražeći međunarodnog partnera za realizaciju jednog od najvrjednijih projekta na primorju. Projekat se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku KfW.

Opština je uzela kredit od 58.560.000 eura, a prvobitnim ugovorom je bilo predviđeno da rok izvođenja radova bude pet godina, a rok otplate kredita je 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine. Ugovor je predvidio i osnivanje preduzeća “WTE Otpadne vode Budve”, kome je povjeren projekat. Nakon osnovnog ugovora, potpisana su tri sporazuma.

Do sada je u realizaciju projekta potrošeno 42 miliona eura, ali sumnje u utrošeni novac dvije godine iznose predstavnici opozicije, dok je lokalna uprava tvrdila da je cijeli posao izveden u skladu sa zakonom.

Problem vraćanja tog kredita bio je prije dva dana tema sastanka ministra finansija Radoja Žugića i predsjednika Opštine Budva Srđe Popovića sa ambasadorkom Njemačke Gudrun Štajnaker.

Iz Ministarstva finansija je nakon sastanka saopšteno da je Žugić “ ukazao na urgentnost potrebe obezbjeđivanja mehanizama koji će osigurati ispunjenje ugovorenih obaveza i da je imperativno da svi investitori imaju sigurnost naplate svojih potraživanja”.

“Vijestima” juče nije iz Ministarstva odgovoreno da li postoji opasnost da se aktviraju garancije koje je država dala Opštini Budva.

Astronomske cijene vode zbog kredita

Budvanske Demokrate juče su pitale odakle milionski dug Opštine prema WTE-u, ako građani Budve u tu svrhu i za tu uslugu plaćaju najskuplju vodu u regionu i Evropi.

Demokrate navode i da je Vlada Crne Gore imala veliku ulogu u tom projektu, kao i svim ostalim velikim “projektima”, to jest aferama u Budvi, pa bi pravedno bilo da i Vlada ponese veliki dio tereta rješavanja problema Budve.

“Sve što je rađeno u Budvi, od početka do kraja, nije moglo biti urađeno bez znanja premijera i ministara u Vladi. Nama, gospodo iz DPS-a, ostaje jedino da se pitamo, šta smo to plaćali 15 mjeseci i gdje je završio taj novac. Ili možda da pitamo Miloševog skipera?", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: