Prima kumu direktora Provladeksa

Mandićev advokat Goran Rodić je saopštio da se radi o fiktivnom kupoprodajnom ugovoru između povezanih lica koji treba poništiti
212 pregleda 1 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Savo Prelević
Goran Rodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2014. 17:17h

Izvođenjem dokaza u Privrednom sudu juče je okončana rasprava u sporu po tužbi kotorskog biznismena Denisa Mandića protiv kompanije Provladeks i Branka Perovića, zbog sumnjive kupoprodaje preduzeća Prima koje upravlja HLT fondom, a sudija Snežana Pavličić najavila je presudu u zakonskom roku od 30 dana.

Mandićev advokat Goran Rodić je saopštio da se radi o fiktivnom kupoprodajnom ugovoru između povezanih lica koji treba oglasiti ništavim, da je izvršni direktor Provladeksa Ivan Lakić brat od ujaka Vladana Vujovića, a da je kupac Prime Branko Perović, Lakićev kum. Te njegove tvrdnje nije negirao advokat Zoran Mijović koji je na jučerašnjem ročištu zastupao i drugotuženog Perovića, i prvotuženi Provladeks.

Prima je ranije bila u stopostotnom vlasništvu Provladeksa u kojem su kao suvlasnici Vladan Vujović i Denis Mandić sa po 50 odsto, ali je niz godina i glavnu riječ u poslovanju te firmu imao Vujović i sa njim povezana lica. Peroviću je Provladeks 2010. godine prodao Primu za 150.000 eura.

Rodić je istakao juče da je sa uplatom od svega 5.000 eura kupac Prime mogao to preduzeće odmah ponovo prodati, a da je samo dva mjeseca nakon kupoprodaje društva za upravljanje po osnovu provizije ta firma naplatila oko 700.000 eura od HLT fonda. On tvrdi da je tokom samog sudskog postupka na ime ostatka kupoprodajne cijene Perović uplatio 145.000 eura, ali i da mu je taj novac isti dan Provladeks vratio.

Rodić je istakao juče da je sa uplatom od svega 5.000 eura kupac Prime mogao to preduzeće odmah ponovo prodati

“Imajući u vidu nalaz vještaka koji je utvrdio neto vrijednost imovine Prime na dan prodaje u iznosu od 2.560.282 eura radi se o nesrazmjernoj kupoprodajnoj cijeni u odnosu na vrijednost firme”, ocijenio je Rodić i tražio od suda da usvoji tužbeni zahtjev.

Punomoćnik Zoran Mijović pozvao je sud da odbije tužbu jer je, kako je naveo, i sam tužilac priznao “da je promašio tužbeni zahtjev”, a da nije dao “nijedan dokaz da se radilo o fiktivnom ugovoru”.

“Realna vrijednost DZU Prima bila je 25.000 manja od kupoprodajne tako da ni u jednom slučaju nije mogla nastati šteta za njene osnivače… Radi se o legalnom pravnom poslu, a isplaćena kupoprodajna cijena bila je više nego realna”, istakao je Mijović.

On je rekao da je Prima imala velike troškove i da je od 700 hiljada prihodovanih po osnovu naknade za upravljanje najveći dio iskorišćen za vraćanje kredita Hipotekarnoj banci kojoj je zbog obaveza istog društva pripao i jedan njen poslovni prostor.

Partneri se posvađali 2010. godine

Do razlaza poslovnih partnera u prvoj polovini 2010. nije bilo problema u upravljanju Provladeksom gdje su Vujović i Mandić, vlasnici po 50 odsto udjela, kontrolisali i HLT fond.

Nakon njihovog razlaza vlasnička struktura je ostala ista, ali je Vujović u skladu sa odredbama Statuta Provladeksa donosio sve važne odluke, sa kojima Mandić nije bio saglasan. Tu spornu odredbu Statuta tek prošle godine poništio je Ustavni sud Crne Gore.

HLT fond je godinama upravljao sa više preduzeća nakon završetka masovne vaučerske privatizacije u Crnoj Gori, a većina firmi je uništena i njihova imovina rasprodata.

Bonus video: