Prinudnom naplatom do dva miliona

CKB će za kredit koji je dala firmi Cattaro najvjerovatnije uzeti 20 odsto akcija HLT fonda
2157 pregleda 1 komentar(a)
Privredni sud presudio u korist banke: CKB, Foto: Luka Zeković
Privredni sud presudio u korist banke: CKB, Foto: Luka Zeković

Crnogorska komercijalna banka (CKB) pokrenula je posredstvom javne izvršiteljke Snežane Pavličić naplatu potraživanja, po osnovu pravosnažne presude ostvarene u Privrednom sudu, protiv firmi Cattaro investments iz Luksemburga i Montenegro SPA iz Italije, zbog nevraćenog kredita, koji sa kamatama i sudskim troškovima iznosi nešto više od dva miliona eura.

Presudom se od firme Cattaro potražuje 1,9 miliona nevraćenog kredita sa obračunatim kamatama, dok su ukupni sudski troškovi 43,968 eura. Sud je obavezao firmu Montenegro SPA da plati samo polovinu sudskih troškova u iznosu od 21.984 eura. Firma Cattoro, koja je bila pojedinačno najveći vlasnik HLT fonda sa oko 20 odsto vlasništva, zadužila se za obrtna sredstva u CKB-u u novembru 2007. godinu u iznosu od oko 1,5 miliona eura, a za odobravanje tog kredita depozitom je garantovalo HTP Primorje, koje više od deceniju kontroliše sa svojim ljudima biznismen Denis Mandić.

Naknadno se ispostavilo da taj depozit kao garancija ne postoji, a kredit banci nikad nije vraćen.

Da bi izbjegla zaplijenu 20 odsto akcija HLT fonda (danas je to zatvoreni investicioni fond HLT) Cattoro je sa italijanskom firmom Montenegro SPA posebnim sporazumom napravio aranžman 2010. godine i prenio joj u vlasništvo nešto više od 89,26 miliona akcija ili 18,29 odsto HLT-a. Cattaro je, prema dostupnim podacima, na svom računu zadržao oko 1,42 odsto akcija fonda.

Sud je utvrdio da ovaj sporazum o kupoprodaji akcija od 2010. godine ne proizvodi pravno dejstvo, ali se u Centralno klirinško depozitarnom društvu, prema jučerašnjim podacima, one i dalje vode na Montenegro SPA.

U postupku izvršenja vjerovatno će se pristupiti zaplijeni i prodaji oko 20 odsto akcija HLT fonda, ali je pitanje da li se one sada uopšte mogu unovčiti i po kojoj cijeni imajući u vidu da je fond u blokadi od 2010, a trenutni dug je oko 2,5 miliona eura.

Tokom sudskog postupka utvrđeno je da su novac od povučenog kredita iz CKB-a u iznosu od 1,5 miliona eura gazde Provladeksa i bivši partneri Denis Mandić i Vladan Vujovićusmjerilili na račun Monte adrie broker dilera koji je za njih kupio 20 odsto akcija HLT fonda. Na spornom ugovoru Cattara o kreditu sa CKB-om nalazi se potpis Natali Mager, predstavnice firme Cattaro za koju se sumnjalo da nije ni bila u Crnoj Gori, već da je njen potpis moguće neko i zloupotrijebio.

Poslije razlaza Mandića i Vujovića prije devet godina nastalo je više maratonskih sporova pred sudovima.

Bonus video: