Pripremaju se izmjene Zakona o radu: Olakšaće otpuštanje neradnika

Najvažnije pitanje u tom slučaju biće definicija neradnika u zakonu i kolika se sloboda ostavlja poslodavcu da to tumači
60 pregleda 24 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.01.2014. 18:36h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja već duže analizira Zakon o radu, ali još nije odlučeno koje promjene će da predlože. Jedino što je izvjesno je da će težiti da stvore zakon koji će nagraditi radnika, a kazniti neradnika, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva na čijem je čelu Predrag Bošković.

Najvažnije pitanje u tom slučaju biće definicija neradnika u zakonu i kolika se sloboda ostavlja poslodavcu da to tumači.

Januar je rok koji je premijer Milo Đukanović odredio Boškoviću kada mora da saopšti šta planira strukturno da mjenja i kako će i preko njegovog resora da “dugoročno obezbijede zdrav temelj crnogorske ekonomije”.

“Vijesti” su pitale Boškovića šta će Vladi predstaviti kao strukturnu reformu o oblasti rada u skladu sa zahtjevom premijera Đukanovića, ali nijesu dobile konkretan odgovor

“Vijesti” su pitale Boškovića šta će Vladi predstaviti kao strukturnu reformu o oblasti rada u skladu sa zahtjevom premijera Đukanovića, ali nijesu dobile konkretan odgovor.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja radi na unapređenju radnog zakonodavstva Crne Gore, pa je Zakon o radu predmet analiza već duži vremenski period. Nakon urađene analiza spornih tačaka Zakona i izvještaja Evropske komisije sa skrininga za pregovaračko poglavlje 19 vidjećemo koji će biti naši sljedeći koraci”, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću. Oni nijesu naveli koji su to sporni članovi Zakona.

Rečeno je i da će težiti da stvore Zakon o radu koji će omogućiti najbolji ekonomski ambijent za biznis i zaštitu prava radnika.

“Tačnije, da stvorimo zakon koji će nagraditi radnika, a kazniti neradnika kako ne bismo došli u situaciju da je Zakon o radu prepreka za obavljanje biznisa u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Boškovićevog resora.

Izostale strukturne reforme

Đukanović je rekao da su izostale strukturne reforme u oblasti rada, socijalnog staranja, zdravstva i obrazovanja zbog čega će resorni ministri Bošković, Miodrag Radunović i Slavoljub Stijepović u januaru morati da saopšte šta treba da se promijeni.

Đukanović sredinom prošlog mjeseca rekao da se Zakon o radu mora mijenjati, jer “rješenjem koje sada imamo ne pogađamo cilj”.

“Bez obzira što se zakon mijenjao i što smo pokušali u krajnje delikatnom procesu socijalnog dijaloga da dođemo do najboljih rješenja, efekat je izostao”, rekao je tada Đukanović.

On je dodao i da podatak da rastu zaposlenost i nezaposlenost upućuje na zaključak da imamo neusklađenosti tržišta obrazovanja i rada i neadekvatnu politiku socijalne zaštite.

Sve izmjene mora da odobri Socijalni savjet

Svi zakoni koji se tiču zaposlenih, poslodavaca i uopšte ekonomske i socijalne politike države trebalo bi prije nego što ih Vlada uputi Skupštini da budu usaglašeni na Socijalnom savjetu.

To je tijelo u kojem su ravnopravno zastupljeni Vlada, Unija poslodavaca i oba sindikata koja su reprezentativna na nacionalnom nivou, a to su Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata.

Zbog toga što je najavljivao izmjene zakona i u kojem pravcu one treba da idu, zaobišao Socijalni savjet i preskočio socijalni dijalog, izjave Đukanovića su naišle na osudu sindikata koji su rekli da neće dozvoliti da se bez konsultacija sa njima mijenja najvažniji zakon koji se tiče zaposlenih.

Bonus video: