Privredna komora i Uprava carina potpisali sporazum o saradnji

Iz PKCG je saopšteno da se saradnja odnosi na unapređenje poslovnog ambijenta i zaštitu konkurencije, borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, međusobnu razmjenu informacija i podataka o preduzećima, sprovođenje zajedničkih istraživanja, organizovanje i učešće na seminarima i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa
516 pregleda 0 komentar(a)
Golubović i Joković danas, Foto: Privredna komora
Golubović i Joković danas, Foto: Privredna komora

Predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović i direktor Uprave carina, Vladan Joković, potpisali su danas sporazum o saradnji, u cilju jačanja privrednog sistema, predlaganja mjera razvojne i tekuće ekonomske politike i rješavanja drugih pitanja.

Iz PKCG je saopšteno da se saradnja odnosi na unapređenje poslovnog ambijenta i zaštitu konkurencije, borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, međusobnu razmjenu informacija i podataka o preduzećima, sprovođenje zajedničkih istraživanja, organizovanje i učešće na seminarima i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa.

“Uprava carina će Privrednoj komori, u skladu sa odredbama sporazuma, najmanje dva puta godišnje dostavljati podatke koji se odnose narealizovanu robnu razmjenu crnogorske privrede sa inostranstvom”, navodi se u saopštenju.

PKCG će Upravi carina dostavljati podatke o izdatim ATA karnetima, odnosno unositi ih u evidenciju koju propiše Uprava carina.

“Sporazum će biti dodatan impuls partnerstvu između Uprave carina i poslovne zajednice. Jačanje interakcije sa privredom je za nas imperativ, jer su njeni zahtjevi i očekivanja jedan od najznačajnijih inputa za koncipiranje naših strateških ciljeva”, ocijenio je Joković.

Golubović je saopštio da je saradnja sa Upravom carina kontinuirano dobra.

“Raduje me što ćemo na osnovu sporazuma imati mogućnost razmjene podataka sa Upravom carina, što će dodatno doprinijeti kvalitetu analiza koje radi PKCG”, kazao je Golubović.

On je poručio da Uprava carina u PKCG ima partnera u borbi protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

“Za nas nema prečeg i važnijeg interesa od smanjenja sive ekonomije”, kazao je Golubović.

Tokom sastanka, koji je prethodio potpisivanju sporazuma o saradnji, bilo je riječi o zahtjevima privrednika koje će razmatrati dvije institucije.

Bonus video: