Privredna komora: Ustanoviti nacionalnu nagradu za kvalitet

Kvalitet će se ocjenjivati na osnovu niza kriterijuma, kao što su liderstvo, stepen uključenosti zaposlenih...
101 pregleda 0 komentar(a)
trofej, Foto: Shutterstock.com
trofej, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.11.2012. 16:04h

Privredna komora Crne Gore pokrenula je inicijativu za ustanovljavanje nacionalne nagrade za kvalitet i poslovnu izvrsnost - “Aristos” , koja bi trebalo da predstavlja najviše državno priznanje za kvalitet. Cilj nagrade bi bio unapređenje kvaliteta i podsticanje razvoja u svim segmentima društva.

Predstavnica Privredne komore, Tanja Radusinović kazala je da se uz pomoć ovakve nagrade formira jedinstveni oblik rezultata koji omogućava da se kandidati rangiraju na skali izvrsnosti na nacionalnom i evropskom modelu.

“Nagrada predstavlja dijagnostičku metodologiju koja omogućava rukovodstvu organizacije da ocjenjuje koliko dobro ono rukovodi svim ključnim oblastima poslovanja i ocjenjuje kvalitet rezultata koje ostvaruje”, objasnila je Radusinović na današnjem okruglom stolu “Kvalitetom do izvrsnosti”, koji je Privredna komora organizovala povodom Svjetskog dana kvaliteta.

Kvalitet će se ocjenjivati na osnovu niza kriterijuma, kao što su liderstvo, stepen uključenosti zaposlenih, zadovoljstvo zaposlenih, kupaca

Kvalitet će se ocjenjivati na osnovu niza kriterijuma, kao što su liderstvo, stepen uključenosti zaposlenih, zadovoljstvo zaposlenih, kupaca i društva u cjelini.

“Cilj toga je da bi kompanija ili jedinica javne uprave stalnim poboljšavanjima kvaliteta i zaštite okoline povećavala zadovoljstvo korisnika, zaposlenih i zainteresovanh strana na putu ka poslovnoj izvrsnosti”, istakla je Radusinović.

Nagrada će se dodjeljivati u nekoliko kategorija i to velikim organizacijama, malim i srednjim organizacijama i javnom sektoru za oblasti zdravstva i školstva. Kako je objašnjeno na prezentaciji, nagrada je specifična po tome što će se podrazumijevati razvoj neke firme ili preduzeća.

Krivokapić skeptik

Predstavnik Centra za kvalitet, Zdravko Krivokapić rekao je da je skeptik po pitanju ustanovljavanja nacionalne nagrade. Naime, on je podsjetio da je još prije tri godine postojala slična inicijativa ali da to nije ostvareno. Prema njegovim riječima, predstojeći period bi trebalo iskoristiti za obuku ljudi, određivanje budžeta i stvaranje osnove za sprovođenje ove nagrade.

“Kvalitet nam nije odrednica u ovom trenutku, jer nemamo kritičnu masu koja bi ga obezbijedila. Ustanovljavanje ove nagrade zahtijeva dosta vremena za obuku i osposobljavanje ljudi koji bi bili ključni nosioci projekta”, objasnio je Krivokapić. On je dodao i da je došlo do promjene kriterijuma evropskog modela te nagrade, koji će se primjenjivati od 2014. godine.

Krivokapić, koji je član Vladinog Odbora za kvalitet, tvrdi da nije siguran da li taj odbor postoji

Krivokapić, koji je član Vladinog Odbora za kvalitet, tvrdi da nije siguran da li taj odbor postoji. Naime, on je kazao da zbog nedostatka novca on suštinski ne postoji, ali da niko formalno ne smije da ga ukine.

Predsjednik Vladinog Odbora za kvalitet, Miodrag Gomilanović, smatra da se ključno pitanje u vezi sa nagradom odnosi na očuvanje njenog kvaliteta.

“Nacionalna nagrada ne smije biti devalvirana, jer se onda postavlja pitanje da li nam je uopšte potrebna. To nije samo nagrada za privredu, već za kompletno društvo i država bi trebalo da je podrži”, poručio je Gomilanović.

Menadžer kvaliteta u Javnom preduzeću Aerodromi Crne Gore, Mileta Leković, smatra da bi trebalo uspostaviti nacionalnu nagradu za kvalitet i poslovnu izvrsnost, kao i da ona mora biti isključivo crnogorska.

Na okruglom stolu povodom obilježavanja Svjetskog dana kvaliteta ocijenjeno je da posvećenost kvalitetu robe, usluga i poslovanja predstavlja jedan od ključnih kriterijuma za povećanje konkurentnosti privrednih subjekata.

Kako je istakao predsjednik Privredne Komore, Velimir Mijušković pojedine strukture ne shvataju koliki značaj ima kvalitet u modrenom poslovanju, a u prilog tome ide činjenica da se ovogodišnji Dan kvaliteta obilježava samo u Komori.

“Ne možemo očekivati da naša privreda bude konkurentna, ukoliko nijesmo u svim strukturama spremni da radimo kontinuirano"

“Ne možemo očekivati da naša privreda bude konkurentna, ukoliko nijesmo u svim strukturama spremni da radimo kontinuirano na podizanju nivoa kvaliteta”, kazao je on. On je podsjetio na projekte koje je Komora pokrenula, kao što su “Dobro iz Crne Gore” i “Crnogorske tradicionalne vrijednosti”, a koji su usmjereni povećanju svijesti o značaju kvaliteta kako kod kompanija tako i kod potrošača.

"Na kojoj smo mi putanji?"

Predstavnik Instituta za standardizaciju, Miodrag Perović, smatra da je pojam izvrsnosti više od puke primjene standarda, dok je kvalitet “putovanje, a ne odredište”.

“Volio bih da nam neko kaže na kojoj smo mi putanji”, kazao je on. Perović je objasnio da je neophodno ustanoviti tačan način kojim bi se podigao nivo kaliteta, jer će od 2015. godine početi primjena standarda ISO9001, koji će morati da primijeni i naša zemlja.

Sa druge strane, direktor Akreditacionog tijela, Ranko Nikolić, rekao je da će priča o kvalitetu u Crnoj Gori biti moguća tek kada se ispoštuju evropski standardi po pitanju akreditacije.

Dan kvaliteta, koji je uvijek drugi četvrtak u novembru, obilježava se širom svijeta od 1989.godine.

Bonus video: