Probili sve rokove da kažu da li se Radovićeva vraća u CBCG

Ukoliko je Viši sud potvrdio prethodnu presudu Irena Radović može da se vrati na svoj posao u Centralnoj banci
7005 pregleda 8 komentar(a)
Presuda trebalo da bude otpravljena za 30, a već prošlo 48 dana: Radović, Foto: Boris Pejović
Presuda trebalo da bude otpravljena za 30, a već prošlo 48 dana: Radović, Foto: Boris Pejović

Pravni zastupnici bivše viceguvernerke Centralne banke Irene Radović, Goran Rodić i Siniša Gazivoda, uputili su kontrolni zahtjev predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću kako bi utvrdio da li se u njenom slučaju neopravdano odugovlači sa odlučivanjem.

Osnovni sud u Podgorici je još 22. februara ove godine donio presudu da je Skupština nezakonito smijenila Irenu Radović sa mjesta viceguvernerke. Na tu presudu se Višem sudu u ime Skupštine žalila Kancelarija zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Iz ove sudske instance su ranije “Vijestima” saopštili da su oni presudu povodom žalbe donijeli 7. maja, ali od tada nije poznato da li je prihvaćena žalba ili je potvrđena presuda Osnovnog suda, jer stranke u postupku nijesu dobile odluku.

Ukoliko je Viši sud potvrdio prethodnu presudu Irena Radović može da se vrati na svoj posao u Centralnoj banci.

Njeno razrješenje tražio je guverner CBCG Radoje Žugić, ali je Osnovni sud u presudi naveo da je takav zahtjev bio „pravno neodrživ i kao takav sam po sebi nije mogao biti valjana podloga za donošenje Odluke Skupštine“, kao i da su obrazloženja iz zahtjeva “za sud apsolutno neodređeni, paušalno dati, nekonkretizovani i bez ijednog pravno relevantnog dokaza“.

Osnovno i Više državno tužilaštvo ranije je odbacilo guvernerovu krivičnu prijavu protiv Radović da je u tužbi za mobing odala poslovnu tajnu.

Viši sud je žalbu zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore primio 14. marta i presudu je morao donijeti u roku od 60 dana. Presuda je, kako je saopšteno, donijeta 7. maja. Ona je morala biti otpravljena u roku od 30 dana, ali je već prošlo 48 dana a da stranke u postupku ne znaju koja presuda je donijeta.

Centralna banka je u međuvremenu na mjesto Irene Radović predložila drugu kandidatkinju za viceguvernerku Zoricu Kalezić, ali taj predlog do danas nije stavljen na dnevni red Skupštine. Izbor nove viceguvernerke prije objavljivanja presude bi zakomplikovao slučaj i otežao povratak Radovićeve na posao.

Bonus video: