PRODAJA BULJARICE Vujović: Žugić sad bježi od odgovornosti

On je kazao da je u ovom kontekstu, svojevremena izjava Žugića da je “projekat na Buljarici jedan od najtransparentnijih projekata”, pored one o nenaplativosti poreskog duga, najbolja potvrda nesavjesnosti i nova potvrda sumnji u ispravnost ovog postupka
169 pregleda 10 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.10.2016. 09:26h

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović kazao je da guverner Centralne Banke Radoje Žugić pokušava da izbjegne odgovornost pošto neće biti uključen u finalnoj fazi tenderske procedure, kada će biti konačno razmotrena ponuda o Buljarici.

"Aktuelni medijski navodi o nepravilnostima u postupku valorizacije lokaliteta Buljarica samo su potvrda svih mojih ranije izrečenih navoda u sredstvima javnog informisanja. U navodnom izvještaju o rezultatima ovog međunarodnog tendera, koji je Tenderska komisija usvojila 30. septembra, utvrđena je formalna ispravnost jedino pristigle ponude. Ako se zna da je kvazi princip svih naših privatizacija da investitor mora biti offshor komapanija koja traži državnu garanciju, ovom fenomenu dodata je još jedna karakteristika. Rukovodilac cjelokupnog postupka, g-din Radoje Žugić, nekadašnji Savjetnik Predsjednika Vlade Crne Gore, a sadašnji Guverner Centralne banke, neće biti uključen u finalnoj fazi tenderske procedure, kada će biti konačno razmotrena ponuda. Već sada je izvjesno da se radi o pokušaju izbjegavanja eventualne odgovornosti, jer je Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije, na čelu sa Potpredsjednikom Vlade Crne Gore g-dinom Vujicom Lazovićem prenio sva ovlašćenja u vezi ovog postupka na Tendersku komisiju. "

On je kazao da je u ovom kontekstu, svojevremena izjava Žugića da je “projekat na Buljarici jedan od najtransparentnijih projekata”, pored one o nenaplativosti poreskog duga, najbolja potvrda nesavjesnosti i nova potvrda sumnji u ispravnost ovog postupka.

"Za gospodina Žugića pod pojmom “najtransparentnije” podrazumijeva se okolnost u kojoj meni nijesu dostavljenji materijali sa sjednice Vlade Crne Gore, zavedeni pod brojem 2016/154-01, koji se odnose na nacrt tenderske dokumentacije za valorizaciju lokaliteta „Buljarica“, izvještaj o radu tenderske komisije i potpune informacije o prevodu prava raspolaganja na nepokretnostima sa opštine Budva i opštine Bar na Vladu Crne Gore sa eventualnim zaključcima i preporukama. Nijesu dostavljanje ni informacije o sprovođenju postupka strateške procjene uticaja na životnu sredinu niti periodični izvještaji kojima je izvještavana Vlada Crne Gore o realizaciji ovog projekta", rekao je Vujović.

On napominje da Javni poziv za međunarodni tender nije usklađen sa Odlukom o planu privatizacije za 2016. godinu i sprovodi se bez utvrđivanja namjene, uslova i načina korišćenja ovog prostora kroz izradu i donošenje planskih dokumenata, kao i da navedenom odlukom o planu privatizacije nije bila predviđena prodaja privatnih nepokretnosti i pod zabilježbom sudskih i upravnih postupaka.

"Na kraju, jedini način da se odagnaju neke sumnje u vezi zakonitosti ovog postupka jesu - javno obrazloženje gospodina Žugića o postupku procjene vrijednosti nepokretnosti obuhvaćenih tenderom i donošenje Rješenje o ukidanju tajnosti podataka o postupku pripreme i održavanja međunarodnog tendera za valorizaciju lokaliteta „Buljarica“ od strane g-dina Lazovića, Zamjenika Predsjednika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte", zaključio je Vujović.

Bonus video: