Prodajom državnih obveznica prikupljeno 64,67 miliona eura

Iz Montenegroberze je saopšteno da su, prema nezvaničnim informacijama, kupci državnih obveznica uglavnom bile osiguravajuće kuće, banke, investitori iz regiona, kao i mali procenat građana
573 pregleda 0 komentar(a)
Montenegroberza, Foto: Luka Zeković
Montenegroberza, Foto: Luka Zeković

Na Montenegroberzi je danas na aukciji prodato ukupno 64,52 hiljade državnih obveznica, ukupne vrijednosti 64,67 miliona eura, što je oko 34 odsto emisije.

Iz Montenegroberze je saopšteno da su, prema nezvaničnim informacijama, kupci državnih obveznica uglavnom bile osiguravajuće kuće, banke, investitori iz regiona, kao i mali procenat građana.

Kupovina, koja će biti nastavljena sjutra, realizovana je preko tri brokerske kuće i dvije banke. Vrijednost jedne obveznice je hiljadu eura.

Primarna prodaja je realizovana za dvije državne obveznice u ukupnom iznosu od 190 miliona eura. Obveznice iz emisije od 140 miliona eura emitovane su na pet godina, sa kamatom tri odsto, a one iz emisije od 50 miliona na sedam godina sa kamatom od tri i po odsto.

Iz emisije vrijedne 140 miliona eura, ukupno je prodato skoro 14,52 hiljade obveznica, ukupne vrijednosti 14,52 miliona eura, odnosno 10,37 odsto ukupne emisije.

"Kako tokom aukcije nije realizovana prodaja cjelokupne količina obveznica, primarna prodaja biće nastavljena i sjutra", rekli su iz Montenegroberze.

Kada je u pitanju emisija od 50 miliona, realizovana je prodaja kompletne količine obveznica.

"Štaviše, tražnja za tim obveznicama je bila za 12,65 hiljada obveznica veća nego što je ponuđeno u primarnoj prodaji. Kako je tražnja za obveznicama prevazišla ponudu, izazvano je 'takmičenje' zainteresovanih kupaca odnosno licitacija povećavanjem cijene", objasnili su iz Montenegroberze.

Iz tog razloga, u 12 sati i dva minuta, kada je zatvorena aukcija, došlo se do cijene od 1.003 eura po obveznici, pa je ukupna vrijednost primarne prodaje te emisije iznosila 50,15 miliona eura, što je za 150 hiljada eura više od planiranog iznosa.

"S obzirom da se primarna prodaja državnih obveznica sa rokom dospijeća do 2024. godine nastavlja i sjutra i da je Ministarstvo finansija planiralo da se primarna prodaja obavlja kroz više tranši, možemo reći da je primarna prodaja bila uspješna i da možemo očekivati još kupaca u primarnoj prodaji državnih obveznica", rekli su iz Montenegroberze.

Cilj održavanja aukcije je prikupljanje sredstava za finansiranje državnog budžeta.

Radi se o dužničkim dugoročnim obveznicama, a vlasnicima će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata.

Bonus video: