Prodaju Duvanskog kombinata ispituju 90 dana

U Anketnom odboru za DKP su, pored Aleksandra Damjanovića, Branko Čavor, Milorad Vuletić, Predrag Sekulić, Koča Pavlović, Vladislav Bojović, Velizar Kaluđerović, Izet Bralić, Danko Šarančić, Goran Tuponja, Nik Đeljošaj i Almer Kalač
4 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2015. 19:58h

Konstitutivna sjednica Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine Duvanskog kombinata u stečaju biće održana odmah po objavljivanju skupštinske odluke o firmiranju tog tijela u Službenom listu.

To je “Vijestima” saopštio predsjednik Anketnog odbora Aleksandar Damjanović (SNP).

On očekuje da će konstitutivna sjednica biti održana najvjerovatnije polovinom avgusta.

“Odmah ćemo početi da radimo jer je za rad Anketnog odbora određeno 90 dana i nemamo vremena za gubljenje. Već na prvoj konstitutivnoj sjednici utvrdiće se koja će to lica biti saslušana, kao i koju dokumentaciju od državnih organa treba zvanično zatražiti”, rekao je Damjanović.

On je izrazio nadu da će “zaključci koje donese ovo skupštinsko tijelo, u vezi sa dešavanjima o DKP-u, pomoći dalje i u radu ostalim državnim organima”.

Damjanović nije mogao precizirati kolike naknade će članovi tog tijela dobiti tokom mandata, kojim im je određen.

“Prvi put predsjedavam Anketnim odborom”, dodao je Damjanović uz napomenu da će se ovo tijelo držati Zakona o parlamentarnoj istrazi i Poslovnika o radu Skupštine.

Mjesečne naknade u skupštinskim odborima su od 225 do oko 300 eura.

Pored njega, u Anketnom odboru su imenovani poslanici Branko Čavor (zamjenik predsjednika), Milorad Vuletić, Predrag Sekulić, Koča Pavlović, Vladislav Bojović, Velizar Kaluđerović, Izet Bralić, Danko Šarančić, Goran Tuponja, Nik Đeljošaj i Almer Kalač.

Razlozi za otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanja odbora su sadržani u činjenici da je u javnosti rasprostranjeno mišljenje “bazirano na osnovanoj sumnji da su Crna Gora, akcionari i zaposleni, prodajom imovine DKP-a pod uslovima i načinom kako su učinjeni, pretpjeli ogromnu materijalnu štetu, a da Vlada i drugi organi nijesu preduzeli radnje koje su po Ustavu i zakonu bili dužni preduzeti u zaštiti imovine CG, privrednog potencijala, prava akcionara i prava zaposlenih”.

Imovina DKP-a u stečaju prodata je građevinskoj kompaniji Zetagradnja polovinom 2010. godine za oko 13,2 miliona eura. Država je bila pojedinačno najveći vlasnik duvanske kompanije od koje je po osnovu akciza i drugih dažbina potraživala oko 30 miliona eura.

Podaci upućuju na zaključak da je Vlada u trenutku prodaje imovine DKP-a bila svjesna da neće moći da naplati najveći dio potraživanja države.

Zbog toga parlamentarci sad žele da provjere da li su Vlada i ostali organi postupali “sa pažnjom dobrog domaćina”.

Treba da utvrde i zašto su lokalne vlasti u Podgorici donosile akte “koji značajno povećavaju vrijednost nepokretne imovine Duvanskog kombinata tek nakon što je izvršena prodaja”.

Bonus video: