Produžiti rad Odboru za DKP

Iz vladajućeg DPS-a ranije su pojedini poslanici saopštili da rad ovog tijela ne bi trebalo produžavati zbog odsustva poslanika koji nijesu pokazivali interesovanje za njegov rad
153 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.11.2015. 19:04h

Predsjednik Anketnog odbora koji ispituje prodaju imovine Duvanskog kombinata u stečaju, Aleksandar Damjanović zatražio je od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da sagleda mogućnost da se produži rad jer mu je, kako je objasnio, na početku zbog neblagovremenog objavljivanja odluke u Službenom listu skraćen rad za 20 dana.

„Imajući u vidu i činjenicu da dva člana Anketnog odbora iz redova poslanika Demokratskog fronta, nijesu prisustvovali većem dijelu sjednica Odbora sugerišem da se sagleda mogućnost produženja roka za dostavljanje Izvještaja, kako bi se Anketni odbor u punom sastavu izjasnio o Izvještaju i isti dostavio Skupštini“, istakao je Damjanović u pismu Krivokapiću.

On je podsjetio da je članom 10 Zakona o parlamentarnoj istrazi definisano da Anketni odbor prestaje da radi danom odlučivanja u Skupštini o njegovom Izvještaju, a 90 dana predviđenih za rad ovog Anketnog odbora istekli su juče.

Anketni odbor je u toku dosadašnjeg rada na šest sjednica, od ukupno 10 održanih, uzeo izjave od 13 bivših i sadašnjih funkcionera, shodno Zakonu o parlamentarnoj istrazi. Većini sjednica, zbog protesta Demokratskog fronta pred zgradom Skupštine, nijesu prisustvovali poslanici Koča Pavlović i Vladislav Bojović.

Iz vladajućeg DPS-a ranije su pojedini poslanici saopštili da rad ovog tijela ne bi trebalo produžavati zbog odsustva poslanika koji nijesu pokazivali interesovanje za njegov rad.

U svojstvu poslanika Damjanović (SNP) je uputio, takođe, pisma vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, zaštitnici imovinsko-pravnih interesa države Dragani Đuranović i ministru finansija Radoju Žugiću u kojima ih obavještava da je imovina DKP-a u stečaju prenijeta u vlasništvo Zetagradnje upisom u katastar, iako to nije urađeno na Zakonom predviđen način, jer prethodno nije pribavljeno mišljenje Savjeta za privatizaciju ili Privrednog suda da je plaćena tržišna naknada.

On je ove institucije upoznao i sa odgovorima koje je tim povodom dobio od predsjednika Privrednog sudaBlaža Jovanića i potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića.

Pala presuda Privrednog, novo suđenje za prodaju Duvanskog

Apelacioni sud poništio je presudu sudije Privrednog suda Milice Popović kojom je odbijen tužbeni zahtjev Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata protiv matične firme, Zetagradnje, Novog duvanskog kombinata, Vlade i Glavnog grada. Zbog toga će Privredni sud ponovo morati da odlučuje o ovom predmetu. Udruženje je tužbom tražilo da se poništi ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a Zetagradnji (za 13,2 miliona eura) zaključen 21. juna 2010. godine, utvrdi da je država nezakonito osnovala Novi duvanski kombinat 2011, kao i da Glavni grad nije mogao steći akcijski kapital u društvu formiranom na nezakonit način.

“Relativno smo zadovoljni odlukom Apelacionog suda jer je u bitnom uvažio naš tužbeni zahtjev. Ipak, smatramo da je ovaj sud imao dosta elemenata da meritorno odluči i preinači presudu Privrednog suda u našu korist”, kazao je “Vijestima” predsjednik Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-aŽarko Knežević.

Popović je ranije odbila tužbeni zahtjev kao i kvalifikacije tužioca da je sa građevinskom kompanijom Zetagradnja zaključen zelenaški ugovor.

Bonus video: