Prognoze CBCG: Inflacija do 6,5 %

Prema Monstatu, godišnja inflacija na kraju oktobra iznosila je 5,2 odsto
55 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Centralna banka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.11.2012. 20:28h

Savjet Centralne banke (CBCG) konstatovao je juče da je inflacija na kraju septembra u porastu, kao i da je godišnja stopa inflacije manja nego u većini zemalja regiona, koje koriste svoju valutu, a iznad stope inflacije u eurozoni.

„Inflaciona očekivanja su u porastu, pa se za ovu godinu očekuje nešto viša stopa inflacije u odnosu na prethodnu. Modelska prognoza ukazuje da će inflacija na kraju ove godine biti u rasponu od 4,7 odsto do šest odsto, dok ekspertska procjena ukazuje da će biti u intervalu od pet do 6,5 odsto. Konstatovano je da je nivo inflacije od januara do kraja septembra poslijedica administrativnog povećanja cijene električne energije, uvezene inflacije i povećanja akciza”, saopšteno je iz CBCG nakon sjednice, ali nije navedeno koliko je bila inflacija na kraju septembra.

Prema Monstatu, godišnja inflacija na kraju oktobra iznosila je 5,2 odsto.

Na sjednici je usvojen finansijski plan CBCG za narednu godinu kojim su predviđeni prihodi od 9,45 miliona i rashodi od 8,98 miliona uz nastavak mjera štednje. Utvrđena je i politika CBCG za 2013. “koja će biti u cilju podsticanja i očuvanja finansijske stabilnosti i stabilnosti cijena”.

Konstatovano je da je u oktobru u bankarskom sektoru ostvaren rast kapitala i nivo likvidnih sredstava i depozita stanovništva, a da su smanjeni nekvalitetni krediti i nekvalitetne aktive, restrukturirani krediti i kredita čija otplata kasni preko 90 dana.

„Iznos depozita premašuje iznos kreditnih potraživanja u posljednja tri mjeseca. Ipak, poslovanje banaka u ovom mjesecu karakteriše i pad aktive, kredita, ukupnih depozita, kao i rast kredita koji kasne sa otplatom preko 30 dana. Finansijski rezultat je negativan. Kamatne stope na ukupne kredite bilježe blagi pad u odnosu na septembar, dok kamatne stope na ukupne depozite bilježe rast u istom periodu. Kreditna aktivnost banaka je, i pored visokih kamatnih stopa po kojima su krediti odobravani, uvećana u oktobru u odnosu na prethodna dva mjeseca“, navedeno je iz CBCG.

Brajoviću još jedna funkcija

Savjet je imenovao Radivoja Brajovića, nekadašnjeg predsjednika Skupštine za člana Savjetodavnog odbora CBCG. Brajović, koji je kadar SDP-a i ima 77 godina, član je borda direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema od sredine 2011.

Bonus video: