Proizvodnja u Metalcu odgođena za četvrtak

Metalac je u stečaju bio od 2014.godine, da bi ga sredinom 2016. kupila češka kompanija Termochem
1316 pregleda 2 komentar(a)
Metalac, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Metalac, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić

Proizvodnja u nikšićkom Metalcu Termochem, prema riječima zaposlenih, odgođena je za četvrtak, 23. januar, iako je direktor te kompanije, Živorad Krsmanović, prethodno kazao da počinje danas. Radnicima nije isplaćen ni treći dio oktobarske zarade.

Kako je Krsmanović potvrdio “Vijestima”, proizvodnja nije počela, a nije ni oktobarski dio zarade isplaćen.

“Pokušavam da obezbijedim nužna sredstva. Nadam se da ću do četvrtka uspjeti”, kazao je Krsmanović.

„Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, je prije nekoliko dana kazao da mu je direktor čvrsto obećao da će proizvodnja početi danas, kao i da će zarade biti isplaćene najkasnije do danas. To se, naravno, nije dogodilo. Zato bismo zamolili Grbovića da nas posjeti i vidi šta se u ovoj kompaniji dešava, kao i da nam se direktor i vlasnik firme obrate i kažu šta i kako dalje, a ne da sve informacije saznajemo iz medija“, kazali su „Vijestima“ radnici Metalca.

Zbog kašnjenja zarada zaposleni u Metalcu su 31.oktobra obustavili proizvodnju a poslovodstvo je donijelo privremenu mjeru o udaljavanju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika. U decembru su radili, ali ne punim kapacitetom, a nastavak proizvodnje još uvijek očekuju. Prvi dio oktobarske zarade primili su 3.decembra, a petnaest dana kasnije drugi dio.

Direktor Metalca je prošle sedmice kazao da su početak rada uslovili problemi u naplati potraživanja i kašnjenja u isporuci i to zbog praznika koji se u Evropi slave u drugoj polovini decembra, a u Crnoj Gori do polovine januara, kao i da će proizvodnja biti nastavljena 20.januara, do kada bi trebalo da bude isplaćen i treći dio oktobarske zarade.

“Novembar je mjesec kada radnici nijesu radili, a tačno je da im je poslodavac obećao nadoknadu koja se treba odraditi preraspodjelom radnog vremena u narednom periodu. Do sada je samo jedna trećina posla odrađena od dogovorenog. Ugovorenog posla ima i uradićemo sve što je u našoj moći da prevaziđemo nastalu situaciju”, kazao je tada Krsmanović.

Metalac je u stečaju bio od 2014.godine, da bi ga sredinom 2016. kupila češka kompanija Termochem.

Bonus video: