Promijenili naziv odluke, pa nastavili da naplaćuju parking

"Glavni grad donese odluku koja je jasno nezakonita, podnese se inicijativa Ustavnom sudu koji čeka nekoliko godina i kada konačno treba da je poništi - lokalna vlast donese skoro istu i idemo iz početka”, kazao je advokat Radulović
5980 pregleda 5 komentar(a)
Naplatili četiri miliona na nezakonitoj odluci: Parking servis, Foto: Zoran Đurić
Naplatili četiri miliona na nezakonitoj odluci: Parking servis, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.01.2020. 12:35h

Tri dana prije odluke Ustavnog suda, koji je proglasio neustavnim Odluku o javnim parkiralištima na teritoriji glavnog grada, lokalna samouprava je donijela istu odluku malo drugačijeg naziva Odluka o parkiranju, po kojoj, kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika Ivana Vukovića, sada mogu nastaviti da naplaćuju parking.

Ustavni sud je poništio prethodnu odluku 26. decembra prošle godine i to je objavljeno u Službenom listu 30. decembra. Iz Glavnog grada juče su saopštili da su novu odluku donijeli 23. decembra i da je “već stupila na snagu”, ne precizirajući kada. Oni nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” poslata prije dva dana.

Na sajtu Službenog lista posljednji broj za lokalne propise je iz septembra prošle godine.

Advokat Veselin Radulović, koji je ispred MANS-a u aprilu 2015. podnio inicijativu za ocjenu više djelova osporene odluke, navodi da je ovo treći put da Ustavni sud djelimično ili u potpunosti proglašava nezakonitim odluke koje se odnose na naplatu parkinga u Podgorici, a da se nakon toga donose skoro iste.

“Problematično je što je Ustavni sud čekao četiri godine da donese odluku. S obzirom da je tokom primjene nezakonite odluke nastala finansijska šteta, mogao je navesti način obeštećenja, ali to ni ovaj put nije uradio. Sada se već vrtimo ukrug. Glavni grad donese odluku koja je jasno nezakonita, podnese se inicijativa Ustavnom sudu koji čeka nekoliko godina i kada konačno treba da je poništi - lokalna vlast donese skoro istu i idemo iz početka”, kazao je Radulović.

On navodi da je Glavni grad u februaru 2019. tražio zastoj od šest mjeseci, ali da ni nakon toga nije dostavio odbranu pred Ustavnim sudom.

Odbornik GP URA Luka Rakčević kazao je da “Parking servis” ima monopol, a da je i pored toga za sedam godina poslovanja ostvario minus od 989 eura i preko pola miliona eura duga, koje je kasnije prebijao Grad.

“Sve to zbog ogromnog partijskog zapošljavanja jer na plate ode čak 85 odsto ukupnih prihoda, ali i katastrofalnog upravljanja, koje aminuje i podržava gradonačelnik”, kazao je Rakčević.

On je naveo i da je dobio sudske sporove protiv “Parking servisa”, u dva odvojena postupka pred Sudom za prekršaje, sporeći zakonitost tadašnjih odluka o parkiranju.

Rakčević je kazao da je od donošenja nezakonite odluke “Parking servis” naplatio skoro četiri miliona eura od građana i da sada niko ne pominje vraćanje tog novca. On je doveo u pitanje i naplatu na parkinzima koji pripadaju stambenim zgradama kao što je u Bloku pet, jer su ih građani već platili kada su kupovali stanove.

Bonus video: