Prosječna cijena kvadrata stana 1.092 eura

Raste broj prodatih stanova u novogradnji, a i cijene bilježe dijelimični oporavak
0 komentar(a)
gradilište, nekretnine, Foto: Boris Pejović
gradilište, nekretnine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2012. 19:53h

Broj prodatih stanova novogradnje u Crnoj Gori u trećem kvartalu 2012. (jul-septembar) iznosi je 149 i veći je za 17,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine i 1,4 odsto veći u odnosu na drugi kvartal ove, saopšteno je iz Monstata.

Najviše stanova, prema tim podacima, prodato je u Podgorici, 80, a slijede Nikšić sa 25 i Budva sa 14 prodatih stanova u novogradnji.

Rasle su i cijene, pa je prosječan kvadrat stana u novogradnji u trećem kvartalu bio 1.092 eura, 3,7 odsto više nego krajem juna. Međutim, kada se septembarske cijene uporede sa istim periodom od prošle godine zabilježen je pad od 11,2 odsto.

"Prema strukturi troškova, najveći rast u odnosu na drugi kvartal tekuće godine zabilježen je kod ostalih troškova 7,1 odsto, zatim kod cijene građenja 5,8 odsto, dok je cijena uređenja građevinskog zemljišta opala za 4,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Na nivou državnog prosjeka trošak za uređenja građevinskog zemljišta u cijeni kvadrata stana učestvuje sa 227 eura, cijena gradnje sa 729 eura, a ostali troškovi sa 136 eura.

I dok građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje čekaju bolja vremena, niže cijene stanova ili, što je još teže očekivati - jeftinije stambene kredite, cijene novih stanova na tržištu rastu

Gledano na kraj 2012. godine, cijene su nešto niže i na državnom i na lokalnim nivoima, osim u Budvi, gdje su porasle, i to za 19 odsto. Prosječna cijena na nivou Crne Gore na kraju trećeg ovogodišnjeg kvartala bila je niža 16,44 odsto, u Podgorici 3,66 odsto, u Baru 9,1 odsto a u Nikšiću 19,9 odsto nego na kraju 2011. godine.

I dok građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje čekaju bolja vremena, niže cijene stanova ili, što je još teže očekivati - jeftinije stambene kredite, cijene novih stanova na tržištu rastu. Za koga građevinari prave nove stanove, još se ne zna, mada je jasno da je finansijska situacija u realnom sektoru veoma loša te da prosječni zaposleni građanin teško može sebi da priušti kupovinu stana kreditom kod poslovne banke.

Gledano u regionu, novi stan u regionu najskuplji je u glavnom gradu Srbije, Beogradu, sa prosječnom cijenom od 1.500 do 1.600 eura po kvadratu, dok je Podgorica, sa 1.077 eura na sličnom nivou Budimpešte

Gledano u regionu, novi stan u regionu najskuplji je u glavnom gradu Srbije, Beogradu, sa prosječnom cijenom od 1.500 do 1.600 eura po kvadratu, dok je Podgorica, sa 1.077 eura na sličnom nivou Budimpešte, gdje prosječna cijena iznosi od 1.000 do 1.300 eura.

U Sofiji, glavnom gradu Bugarske, cijena novoizgrađenog stana kreće se između 900 i 1.300 eura po kvadratu, a u Zagrebu oko 1.600.

Godišnja inflacija probila pet odsto

Mjesečna inflacija u oktobru, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 1,1 dodsto, dok je godišnja porasla na 5,2 odsto, saopšteno je juče iz Monstata.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena hrane, alkoholnih pića, odjeće i obuće, čvrstih goriva i farmaceutskih proizvoda”, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama odjeće i obuće 3,9 odsto, hrane i bezalkoholnih pića 2,3 odsto, stanovanja, vode struje, gasa i drugih goriva 0,8 odsto, zdravlja 0,7 odsto i alkoholnih pića i duvana 0,4 odsto.

Pad cijena zabilježen u sektoru hotela i restorana, i to 2,7 odsto, prevoza 0,7 odsto i rekreacije i kulture 0,3 odsto.

“Cijene u grupama pokućstvo i rutinsko održavanje stana, komunikacije, obrazovanje, ostali proizvodi i usluge su ostale na nivou iz prethodnog mjeseca”, dodaje se u saopštenju Monstata.

Stopa inflacije nije samo ogledalo rasta cijena i kupovne moći građana, već i stavka i određivanju plata zaposlenima na budžetu, prema dogovoru potpisanom krajem prošle godine, a od nje zavisi i iznos penzija koje se usklađuju na kraju godine.

Bonus video: