Prosječna zarada 475 eura

Prosječna zarada je u avgustu bila skoro 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je u tom mjesecu vrijedila 800,4 eura
13 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.09.2013. 09:32h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je iznosila 475 eura i bila je skoro 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je u tom mjesecu vrijedila 800,4 eura.

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je u odnosu na jul veća 1,3, a činila je oko 59 odsto minimalne potrošačke korpe.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec pala jedan odsto, dok je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini manja 2,5 odsto.

"Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u avgustu zabilježile pad od 0,1 odsto u odnosu na jul, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 1,4 odsto", navodi se u saopštenju.

Vrijednost prosječne bruto zarade u avgustu bila je 721 eura.

Neto zarada u avgustu je u odnosu na prethodni mjesec zabilježila rast u sektorima umjetnosti, zabave i rekreacije 9,4 odsto, snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji 8,2 odsto, zatim u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 7,7 odsto, ostalim uslužnim djelatnostima 6,5 odsto, građevinarstvu 5,8 odsto, vađenju ruda i kamena 2,4 odsto, trgovini na veliko i trgovini na malo, popravci motora vozila i motocikala 2,1 odsto, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 1,6 odsto, državnoj upravi, obaveznom socijalnom osiguranju 1,6 odsto, obrazovanju 1,6 odsto, prerađivačkoj industriji jedan odsto, uslugama smještaja i ishrane 0,3 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima poslovanja sa nekretninama 14,4 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 4,3 odsto, zatim finansijskoj i djelatnosti osiguranja 2,7 odsto, saobraćaju i skladištenju 2,5 odsto, informisanju i komunikaciji 1,5 odsto, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti 1,2 odsto i snabdijevanju vodom, upravljanju otpadnim vodama, kontrolisanju procesa uklanjanja otpada i sličnim aktivnostima 0,6 odsto.

Bonus video: