Protesti u 82 države: Nemamo Vol strit, ali imamo Grand, Prvu banku...

O posljedicama ove globalne pojave i njenim mogućim refleksijama u Crnoj Gori zasad se samo nagađa
54 pregleda 0 komentar(a)
prva banka, Foto: Boris Pejović
prva banka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2011. 10:28h

Protesti građana protiv pohlepe, finansijske oligarhije, multinacionalnih kompanija, bankara i pljačkaškog kapitalizma širom svijeta poprimaju sve više maha, a najmasovniji skupovi očekuju se 15, odnosno, 29. oktobra kada se očekuje samit grupe 20 najrazvijenih zemalja svijeta na kojem će se debatovati o načinu prevazilaženja dužničke i ekonomske krize u svijetu.

Protesti su najavljeni u 951 gradu u 82 države svijeta, a poznatiji svjetski mediji o tom globalnom nezadovoljstvu dosta “škrto” izvještavaju jer su i oni opet pod kontrolom moćnih finansijera.

Ipak, zahvaljujući Internetu i novim vidovima komunikacije, posredstvom društvenih mreža bunt se sve više širi Amerikom i osvaja ulice evropskih zemalja.

O posljedicama ove globalne pojave i njenim mogućim refleksijama u Crnoj Gori zasad se samo nagađa, a 15. oktobra NVO "Solidarnost, Mir, Sloboda", najavila je da će u Podgorici kao i u Madridu šetnjom protestovati "protiv političara, bankara, domaćih oligarha i velikih korporacija".

Povorka bi trebalo da krene u 13 časova od zgrade Skupštine Crne Gore do Tehničkih fakulteta, pod sloganom Ujedinjeni za globalne promjene. Za isti dan je u Londonu najavljena “okupacija” sjedišta Londonske berze.

U Crnoj Gori većina građana vjerovatno ne zna da se sjedište Montenegroberze nalazi u Moskovskoj ulici u zgradi “Maksim”.

To bi možda i mogao biti “crnogorski Vol strit” jer u istoj zgradi žive mnogi državni funkcioneri, biznismeni, direktori KAP-a koji godinama Vlada spašava novcem građana, a preko puta je i Prva banka “vladajuće porodice” Đukanović, glavno “žarište” krize u Crnoj Gori krajem 2008. i početkom 2009. koja je takođe spašavana novcem građana.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: