Protestna šetnja Unije slobodnih sindikata: Institucije što hitnije da rješavaju radničke probleme

Iz Unije slobodnih sindikata su kazali da više od jednog vijeka svi radnički pokreti Prvomajski praznik čuvaju kao svijetlu tradiciju i podsjećanje da nijedno pravo radnik ne može da dobije ukoliko se za njega sam ne izbori
81 pregleda 0 komentar(a)
USSCG protest, Foto: Srdan Kosović
USSCG protest, Foto: Srdan Kosović
Ažurirano: 01.05.2017. 19:42h

Desetine hiljada zaposlenih u Crnoj Gori radi u nedostojanstvenim uslovima i nalazi se u poražavajućem položaju, saopštili su predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) i poručili Vladi i relevantnim institucijama da što hitnije rješavaju radničke probleme. Član najužeg rukovodstva USSCG i predsjednik Sindikata medija, Marijana Camović, kazala je da se zaposleni svakodnevno suočavaju sa tim da ih poslovdavci prisiljavaju da rade na crno, zapošljavaju na određeno vrijeme ili preko agencije za ustupanje zaposlenih, da dio zarade dobijaju na ruke, a da im se zvanično obračunava i isplaćuje minimalna zarada.

“Zaposleni su izloženi antisindikalnoj diskriminaciji, naše koleginice se zbog trudnoće otpuštaju ili otežano zapošljavaju, pri čemu se zaposlenima uskraćuju slobodni vikend dani i godišnji odmor. Takvom stanju se mora hitno stati na kraj”, poručila je Camović na protestnoj šetnji USSCG, organizovanoj povodom Prvog maja - Međunarodnog praznika rada.

Nekoliko stotina ljudi prošetalo je danas od Trga nezavisnosti do zgrade Vlade, noseći transparente Vratite nam dostojanstveni rad 8+8+8, Radnička prava nijesu biznis barijera, barijera je u vama, Pokažimo odgovornost prema budućim pokoljenjima, Stop ropstvu, Hoćemo ravnopravan i iskren socijalni dijalog. Camović je poručila da Vlada, sindikati i poslodavci moraju mnogo više da urade kako bi zaposleni u Crnoj Gori imali dostojanstvene uslove rada i priliku da vode život dostojan čovjeka. “Poručujemo Vladi da shvati da je evropski standard u 21. vijeku da svako dijete ima kompjuter i pristup internetu, a da u Crnoj Gori mnoga djeca nemaju ni za hljeb. Poručujemo joj da nećemo dozvoliti da budžetske krize rješava zavlačenjem ruku u već osiromašene džepove građana i da nećemo dozvoliti da i dalje budemo 'tranzicioni gubitnici'”, navela je Camović. Ona je dodala da manjak u budžetu moraju pokriti oni koji su pokrali radnike, a koje su kreativno nazvali 'tranzicionim dobitnicima'. “Zahtijevamo da se objavi ko su najbogatiji pojedinci u Crnoj Gori i koliko bogatstvo posjeduju, da li uredno plaćaju poreze i koliko je od njih naplaćeno u korist budžeta i socijalnih fondova. Od Vlade zahtijevamo da naplati poreski dug i obezbijedi redovnu naplatu poreza, da oporezuje ektra profit, luksuz i višak stambenog prostora, sankcioniše korupciju i kriminal i da suzbije rad na crno i sivu ekonomiju”, precizirala je Camović. Ona je kazala da danas dižu glas za bogatu Crnu Goru, dostojanstven rad i zaštitu standarda radnika i njihovih porodica, društveno odgovorne poslodavce i renomirane strane investitore koji će poštovati crnogorske zakone i prava radnika. Camović je podsjetila da je obaveza svih pravih sindikata na svijetu da tradicionalnim obilježavanjem Prvog maja Međunarodnog praznika rada ne dozvole da padne u zaborav žrtva njihovih kolega koji su borbu za bolju radničku budućnost platili svojim životima. “Prije više od 130 godina u Čigaku, ujedinjeni i solidarni, radnici su se požrtvovano usprotivili kapitalističkoj pohlepi i izrabljivanju radne snage zahtijevajući da im se omoguće tri osmice, odnosno po osam sati rada, privatnog života i odmora”, zaključila je Camović.

Bonus video: