Provladex: Okomio se na sudske instance

Iz Provladexa kažu da će Mandić odgovarati za štetu nanijetu akcionarima HLT fonda
181 pregleda 3 komentar(a)
Palmon bay, Foto: Palmon Bay
Palmon bay, Foto: Palmon Bay
Ažurirano: 24.12.2016. 17:22h

Preduzeće Provladex reagovalo je na tekst objavljen u jučerašnjem broju “Vijesti” pod naslovom "Sudovi žmure na otimačinu":

“Denis Mandić se u svom obraćanju javnosti okomio na sudske instance iznoseći netačne tvrdnje da su i Privredni i Apelacioni i Vrhovni sud zažmurili na navodnu otimačinu „njegove“ imovine. Jedino što je zaboravio da kaže u vezi s ovim slučajem je činjenica, da je, zahvaljujući političkom uticaju na pojedine sudije, 6 godina uspijevao da odugovlači spor i izdejstvuje nakaradne presude u svoju korist a koje su viši sudovi poništavali.

Zahvaljujući takvim vezama kod pojedinih sudija, koji na sreću više taj posao ne obavljaju, uspijevao je da odugovlači ovaj više nego jasan pravni postupak. Kada mu je taj uticaj oslabio, odjednom su mu sudske institucije postale saučesnici u nekakvom nezakonitom i nemoralnom poslu. To je izjavila osoba protiv koje su još 2010. godine Višem državnom tužilaštvu podnijete prijave za višemilionsku štetu nanijetu akcionarima HLT fonda.

Ta prijava je upravo zahvaljujući političkoj zaštiti koju uživa, do danas ostala neprocesuirana. Međutim, ono što je ohrabrujuće za akcionare HLT fonda jeste činjeniica da je Specijalno državno tužilaštvo po novoj prijavi efikasno reagovalo i pokrenulo zakonom predviđene procedure po podnijetoj prijavi protiv Mandića i njegoviih saradnika.

Mandić se u izjavi ne libi da iznosi navode o nekakvoj prodaji DZU Prima u bescjenje i to osoba koja je u saradnji sa Anom Bućin bivšom predsjednicom Nadzornog odbora HLT fonda, Aleksandrom Belevićem bivšim direktorom DZU Prima, Božidarom Draganićem aktuelnim predsjednikom odbora direktora HTP Primorja, oštetio HLT fond za višemilionski iznos. To je osoba koju je navodno zaboljela otimačina firme vrijedne 125.000 eura, a da pri tome ne osjeća odgovornost prema činjenici da je samo prodajom akcija HTP Primorja koje je imao HLT fond nanio štetu akcionarima fonda od minimum 3,5 miliona eura. Istovremeno je sebe imenovao za konsultanta u HTP Primorju sa mjesečnom platom od 5.000 eura, te sebe častio skupocjenim automobilom marke “range rover”, a svog saradnika Draganića imenovao za predsjednika odbora direktora u Primorju. Nema šta, visokomoralno u svakom pogledu. To je ista osoba koja je sa svojim gore pomenutim saradnicima, prodajom akcija Centra Igalo oštetila HLT fond za dodatnih minimum 1,7 miliona eura, a uz pomoć sudije koja je dala legitimitet ovoj transakciji i 10-ak dana nakon toga pošla u penziju.

Na kraju, to je osoba koja je novcem akcionara HTP Primorja, koje je prisvojio prilikom prodaje kompleksa Plavi horizonti i time ih uskratio za iznos od 9 miliona eura, finansirao pljačku HLT Fonda i uz to oštetio državu po osnovu neplaćenih poreza za iznos od oko milion eura.

Akcionare HTP Primorja kojim upravlja Božidar Draganić i konsultant Denis Mandić, ova lica oštetila su za dodatnih milion eura, davanjem pozajmica VK Primorac u čijoj je upravi Mandić.

To je ista osoba koja neviđenom medijskom kampanjom pokušava da prikrije nezakonitosti prilikom rekonstrukcije hotela Centar Igalo, gdje je značajan dio sredstava prolazio preko računa njegovih of šor kompanija, o čemu su manjinski akcionari Centra Igalo obavijestili specijalnog državnog tužioca i o čemu postoje nepobitni dokazi.

To je osoba koja je otvarala renovirani hotel Centra Igalo sada Palmon bay, čija je kompletna rekonstrukcija plaćena novcem akcionara Centra Igalo, čime je izigrao kako Savjet za privatizaciju tako i manjinske akcionare Centra Igalo i cjelokupnu crnogorsku javnost.

To je isti Mandić koji je firmu Autoremont ostavio bez nekretnine vrijedne oko 5 miliona eura, o čemu su takođe akcionari podnijeli krivičnu prijavu SDT. Tom i takvom brižnom i visokomoralnom privredniku, nakon svih ovih malverzacija, ne smeta da ni manje ni više nego crnogorsko pravosuđe, osudi za nepostupanje i zatvaranje očiju pred nepravdom.

Ali ono što je izvjesno, jeste da će Mandić sa saradnicima odgovarati za štetu nanijetu akcionarima HLT fonda, upravo pred crnogorskim sudovima, u čiji rad, za razliku od Mandića, nijednog trenutka nismo sumnjali”.

Bonus video: