Prva banka blokirala Montenegro Erlajns

MA i Aerodromima Crne Gore duguje 17,7 miliona eura, dok je najsporniji dug Hipotekarnoj banci od 6,8 miliona eura za kredite gdje je država “žirant”. Prema informacijama “Vijesti” Hipotekarna banka čeka da vidi šta će uraditi nova uprava MA koja je imenovana prije dva dana
150 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2017. 07:38h

Nacionalnom avio prevozniku Montenegro erlajnsu (MA) Prva banka je 30. januara blokirala račun na dva iznosa od 743 i 741 hiljadu eura. Tog dana je i javni izvršitelj Dejan Keković stavio blokadu na iznos od 77,7 hiljada eura, saznaju “Vijesti”.

Prema podacima Centralne banke o blokiranim računima, koji je objavljen juče, na kraju dana 31. januara ukupna blokada je iznosila 1,1 milion eura što znači da su ovi povjerioci uspjeli da naplate oko 400 hiljada eura duga.

MA je sa Prvom bankom, čiji je najveći akcionar brat bivšeg premijera Aco Đukanović, i Kekovićem pokušao da postigne dogovor da se odloži ta blokada. Iz MA su juče “Vijestima” kazali da im račun nije u blokadi, što znači da su vjerovatno postigli dogovor o povlačenju naloga.

MA je dospio i na prvo mjesto “crne liste” poreskih dužnika koju je juče objavila Poreska uprava (PU). Ta kompanija duguje državi 13,35 miliona eura po osnovu poreza i doprinosa. Vodeću poziciju MA je preuzeo od “Radoje Dakića” koji više nije na listi zbog uvođenja stečaja.

MA i Aerodromima Crne Gore duguje 17,7 miliona eura, dok je najsporniji dug Hipotekarnoj banci od 6,8 miliona eura za kredite gdje je država “žirant”. Prema informacijama “Vijesti” Hipotekarna banka čeka da vidi šta će uraditi nova uprava MA koja je imenovana prije dva dana.

Na drugom mjestu poreskih dužnika je pljevaljski Rudnik uglja sa dugom od 12,14 miliona eura. Od toga za poreze i doprinose na zarade zaposlenih duguje 11,69 miliona, a 457,68 hiljada su ostali porezi.

Među velikim dužnicima je još nekoliko državnih kompanija. Plantaže duguje 3,35 miliona eura, Željeznički prevoz 2,98 miliona, Željeznička infrastruktura 2,91 milion, Održavanje željezničkih voznih sredstava 1,55 miliona, Luka Bar 480 hiljada...

Milionske iznose državi duguje Ave Maria Koljčević (7,44 miliona), Merkur (4,64 miliona), Vektra Montenegro (5,13 miliona), Vektra Jakić (5,2 miliona), Tehnoput (3,49 miliona), Merkur sistem (3,2 miliona), Bjelasica Rada (2,06 miliona), Cijevna komerc (1,27 miliona), Rokšped (1,1 milion eura)...

Od poreskih obveznika iz medijskog sektora na listi su TV Atlas sa 688 hiljada eura, Daily press 215 hiljada i TV Vijesti 125 hiljada. Poreska uprava je nedavno saopštila da Daily press i TV Vijesti vraćaju dug prema ugovoru o reprogramu, dok ga TV Atlas ne poštuje zbog čega prema toj medijskoj kući sprovode mjere prinudne naplate.

Trend dužan tri miliona

Od velikih i poznatih kompanija na novoj listi blokiranih je i Zatvoreni investicioni fond Trend, kome blokada traje 21 dan zbog 2,9 miliona eura.

Kompanija Stratex Investments, koja je preuzela posao gradnje naselja na Zavali kod Budve, u blokadi je dva dana zbog 147 hiljada eura.

New Fjord Developments, vlasnik hotela Fjord u Kotoru, blokiran je 20 dana zbog duga od 27,8 hiljada eura.

Opštini Bijelo Polje račun je blokiran osam dana zbog 2,2 hiljade eura.

Galerija

Bonus video: