Prvo skupa struja, onda lekcija iz kulture

Finansijski direktor EPCG Masimo Sala odgovara na pitanje o vezi ostvarenih investicija sa traženim povratom od 95 miliona na nivou kompanije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 20:26h

Previsoka cijena struje iz domaćih elektrana, nerealan povrat na investicije i nenaplativa potraživanja kojim Elektroprivreda želi da optereti sve potrošače kroz cijene obilježili su završnu raspravu o zahtjevu EPCG da struja drastično poskupi.

Finansijski direktor EPCG Masimo Sala na pitanje o vezi ostvarenih investicija sa traženim povratom od 95 miliona na nivou kompanije, odgovorio je da ulaganja iz prethodnog perioda predstavljaju samo dio ukupnih sredstava koja se u cjelini uzimaju za obračun povrata.

Ali ga je to pitanje zainteresovanog potrošača naljutilo pa je Sala ocijenio:

“U ovoj zemlji treba usavršavanja i kulture za razumijevanje ovih procesa”.

Skupa domaća struja

Član Odbora Regulatorne agencije za energetiku Dragan Bojović je zaključio nakon rasprave sa energetskim preduzećima da su njihovi zahtjevi veoma nerealni i da ih teško mogu opravdati novim dokazima, ali će sačekati dodatne podatke u ponedjeljak.

"Posebno nijesmo zadovoljni previsokom cijenom energije iz domaćih izvora, a ne vidim razlog tog povećanja od 70 odsto u odnosu na prethodni period, kao ni stopom povrata na investicije od 11,6 odsto. To su ključne stavke koje bi mnogo opteretile cijene i tarife, kada bi se tako prihvatile", rekao je Bojović .

Od zahtijevanog poskupljenja struje za građane od 79 odsto nema govora, ali prema prvim informacijama “Vijesti”, do promjene cijene za domaćinstva će doći u određenom postotku, koji će otkriti iznos troškova koje regulator prizna preduzećima

Predstavnici RAE su zamjerili Snabdijevanju što nije pregovarao o cijeni iz domaćih elektrana, većoj od uvozne, već su samo prihvatili kalkulaciju cjeline Proizvodnja da je od nje kupuje po 52,8 eura po megavat-satu.

Uz to je opterećena i povratom koji čini čak oko 40 odsto ukupnih troškova proizvodnje.

Snabdjevaču je prigovoreno i što nije detaljno razmotrio da li je najprihvatljivija cijena iz uvoza od 52,59 eura po megavat-satu, po kojoj je ugovorena nabavka polovine nedostajućih potreba Crne Gore.

Propisi - kako se kome svidi

Uvozna cijena je opterećena troškovima transporta i zarade trgovaca i kao takva opet prihvatljivija za potrošače od one po kojoj bi EPCG da ih košta domaća struja.

Iz EPCG su odbili da daju uporedne podatke o cijeni iz ugovornog odnosa sa Elektroprivredom Srbije ili onoj po kojoj je EPCG izvozio struju, iako je tim regulator pokušavao da ih natjera da sami priznaju da su povoljnije od domaće.

"Ne bi vam ta cijena bila konkurentan van tržišta Crne Gore uz opterećenje troškovima transporta", rekao je predsjedavajući Odbora RAE Branko Kotri.

Predstavnicima EPCG iz menadžmenta, koji vodi italijanski A2A, odgovorili su da se energija ne može proizvesti bez uloženog kapitala i da su “dovoljno podataka dostavili da opravdaju to što traže”.

Protiv promjene cijena udružili su se predstavnici radnika, potrošača i poslodavaca, a najavljeni su i protesti ukoliko struja poskupi i cent. Poručeno je da nema osnova da dođe do toga u aprilu, ako energetska preduzeća i sa postojećim cijenama ostvaruju profit

Problem je i što propisi RAE ostavljaju prostora da se tumače kako kome odgovara, pa iz EPCG tvrde da su računali poštujući njihovu metodologiju, a regulator suprotno.

Stevo Muk iz Instituta alternativa je ocijenio apsurdnim očekivanje Agencije da dvije cjeline u okviru EPCG pregovaraju o cijeni struje čiji bi cilj bio da se smanji prihod jedne od njih.

Iako je proizvodnja tržišna djelatnost, RAE kroz prihvaćene troškove snabdjevača kontroliše i povrat na investicije cjeline Proizvodnja od kojeg umnogome zavisi i cijena iz domaćih izvora.

"Obje cjeline su obavezne, po metodologiji i Zakonu o energetici, da rade u javnom interesu", naglasio je Kotri.

Nema govora o 79 odsto

Na raspravi je dogovoreno i da se u ponedjeljak dostavi detalj sporazuma između Vlade i strateškog partnera, italijanske A2A, kojim se nedvosmisleno dokazuje da je prihvaćena obaveza nemogućnosti otpuštanja radnika.

Od zahtijevanog poskupljenja struje za građane od 79 odsto nema govora, ali prema prvim informacijama “Vijesti”, do promjene cijene za domaćinstva će doći u određenom postotku, koji će otkriti iznos troškova koje regulator prizna preduzećima.

Protiv promjene cijena udružili su se predstavnici radnika, potrošača i poslodavaca, a najavljeni su i protesti ukoliko struja poskupi i cent. Poručeno je da nema osnova da dođe do toga u aprilu, ako energetska preduzeća i sa postojećim cijenama ostvaruju profit.

Bonus video: