Prvo uslovi Svjetske banke, pa onda 80 miliona eura

Ministar finansija Darko Radunović je prošle nedjelje sa direktorom SB za Crnu Goru Emanuelom Salinasom potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 250 miliona eura
0 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Ministarstvo finansija
Darko Radunović, Foto: Ministarstvo finansija
Ažurirano: 18.05.2018. 18:20h

Da bi uspjela da obezbijedi novac koji će državnoj kasi nedostajati naredne godine, Vlada je započela nove pregovore sa Svjetskom bankom (SB) koja će dati još jednu garanciju vrijednu 80 miliona eura.

"Imajući u vidu da su pregovori na temu drugog paketa podrške Svjetske banke (PBG2) u početnoj fazi, u ovom trenutku je suviše rano govoriti o kriterijumima i uslovima za ugovaranje pomenute podrške. Zakonom o budžetu za 2019. godinu biće precizirana namjena tih sredstava, a preliminarni iznos oko kojeg ćemo pregovarati isti je kao i za prvu garanciju zasnovanu na javnim politikama (PBG1), dakle 80 miliona eura", kazali su u tom Vladinom resoru.

Ministar finansija Darko Radunović je prošle nedjelje sa direktorom SB za Crnu Goru Emanuelom Salinasom potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 250 miliona eura.

“Vijesti” su pitale SB pod kojim uslovima su dali garanciju za zaduženje od 250 miliona, ali Salinas nije precizno odgovorio na pitanje. Objasnio je da je korist od garancije u ovom slučaju da je ona smanjila rizike za zajmodavce i time je pomogla Crnoj Gori da dobije finansiranje po mnogo nižoj cijeni i sa mnogo dužim dospijećem u odnosu na ono koje bi inače dobila.

“Sa ovim jeftinijim finansiranjem Vlada će otplatiti postojeći dug koji ima veću cijenu otplate. Stoga ova operacija neće rezultirati povećanjem duga, već će naprotiv pomoći da se smanji ukupna cijena finansiranja zemlje”, kazao je Salinas.

Salinasa je kazao da je Vlada krajem 2016. godine došla do zaključka da je potrebno da osnaži održivost ekonomije i napravila je vrlo značajne napore tokom prethodne godine kako bi riješila pitanja koja su imala uticaja na održivost.

Ona, između ostalog, uključuju zaustavljanje rasta javne potrošnje kroz racionalizaciju državnih rashoda (smanjenje zarada za državne zvaničnike, unapređenje načina kako se koristi državni novac (kroz uvođenje centralizovanih nabavki i povećanje efikasnosti trošenja javnog novca (kroz reformu farmaceutskog tržišta), a preduzete su i neophodne radnje za unaprijeđenje funkcionisanje finansijskog sektora.

Bonus video: