PUPI: Penzioneri i invalidi da dođu na protest Radničke partije

redsjednik PUPI-a, Vojo Vuletić, kazao je da će Radnička partija u petak organizovati protestnu šetnju obespravljenih, opljačkanih i socijalno poniženih radnika, penzionera i građana, ulicama Nikšića
76 pregleda 7 komentar(a)
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.04.2015. 10:18h

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) pozvala je penzionere i invalide da dođu na protest koji će u petak, na Međunarodni praznik rada, u Nikšiću organizovati Radnička partija.

Predsjednik PUPI-a, Vojo Vuletić, kazao je da će Radnička partija u petak organizovati protestnu šetnju obespravljenih, opljačkanih i socijalno poniženih radnika, penzionera i građana, ulicama Nikšića.

„Ovaj Prvi maj obilježavamo u vrijeme sasvim drugačije od onog kada smo to radili u znak progresa, velikih nada i zavidnog standarda. Živjeli smo organizovanije i bolje. Fabrike, škole, fakulteti, naučne institucije, ustanove kulture, bolnice, sportske hale i stadioni bili su radnički, a radno mjesto sigurno. Liječili smo se i školovali besplatno“, naveo je Vuletić u saopštenju.

On je dodao da su penzioneri tada solidno živjeli, kao i da niko nije bio bez sigurne socijalne zaštite.

„Nasilja i kriminala skoro da nije ni bilo, slobodno smo se kretali ulicama i parkovima i bezbrižno živjeli u kućama i stanovima. Danas je sve to uništio aktuelni režim. Sve je pod dominacijom kriminala i korupcije i čvrstom nemoralnom rukom gospodara Crne Gore“, saopštio je Vuletić.

On je kazao da PUPI s pravom traži korjenite promjene, slobodne, fer i demokratske izbore i zalaže se za pravednije, humanije i bogatije društvo.

„Zagovornici takozvanog liberalnog kapitalizma obećavali su velike plate, visok standard i opšte blagostanje, što je, u stvari, bila velika prevara. Programska opredjeljenja Demokratskog fronta (DF) i zahtjeve da se dođe do prelazne vlade, kao preduslova za slobodne, fer i demokratske izbore, treba bez odlaganja ostvariti“, poručio je Vuletić.

On je podsjetio da je DF u nedjelju usvojio jasne smjernice i obaveze u vezi sa tim, spremajući se i za ulične proteste, jer ogromna većina stanovništva živi u siromaštvu, socijalnoj nesigurnosti, obespravljenosti i nepodnošljivim socijalnim razlikama.

„Na nama je da to mijenjamo i neodložno stvorimo uslove za to. Sjetimo se 1886. godine kada su radnici Čikaga proklamovali zahtjeve koji, nažalost, ni do danas nijesu ostvareni“, rekao je Vuletić.

On je dodao da PUPI podržava osnivačku skupštinu Radničke partije, koja baštini „ljevičarske“ vrijednosti i poštuje osnovne ideje socijalizma.

„Na Prvi maj, Međunarodni praznik rada, rodiće se u Nikšiću još jedna politička partija, koja će po sadržini i suštini svog programa biti drugačija od svih do sada osnovanih“, naveo je Vuletić.

Bonus video: