PUPI pripremila Predlog dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Zamjenik predsjednika PUPI-a, Momo Joksimović, rekao je da se toj partiji obratio jedan broj građana koji ne mogu da naslijede porodičnu penziju zbog rješenja u Zakonu o PIO
65 pregleda 0 komentar(a)
Momo Joksimović, Foto: Zoran Đurić
Momo Joksimović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.09.2015. 14:21h

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) pripremila je Predlog dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koja se odnosi na porodičnu penziju.

Predstavnici PUPI-a su predložili da se u članu 44 Zakona o PIO doda novi stav, koji se odnosi na to da kad udovac ili udovica navrše 52 godine starosti, nakon smrti supružnika, stiču pravo na porodičnu penziju.

Zamjenik predsjednika PUPI-a, Momo Joksimović, rekao je da se toj partiji obratio jedan broj građana koji ne mogu da naslijede porodičnu penziju zbog rješenja u Zakonu o PIO.

Joksimović je u saopštenju naveo da, shodno zakonu, udovac odnosno udovica stiče pravo na porodičnu penziju, ako je do smrti bračnog druga navršio, odnosno navršila 52 godine života.

Zakonom je propisano i da udovac, odnosno udovica stiče pravo na porodičnu penziju, ako je do smrti bračnog druga, ili u roku od godinu od dana smrti bračnog druga, postao potpuno nesposoban, odnosno nesposobna za rad.

Iz PUPI-a su procijenili da oko stotinu udovaca, odnosno udovica ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju, zato što u momentu smrti supružnika nijesu imali 52 godine starosti, pa makar i da je, kako su naveli, nedostajao i samo jedan dan.

„Treba se staviti u ulogu tih nesrećnika, koji moraju da kopaju, čiste ulice, parkove, pijace, stanove, paze djecu i stare, da u tim godinama traže posao. Oni treba i da rade do kraja života ako im zdravlje dozvoljava, da bi stekli penziju“, rekao je Joksimović.

On je objasnio da je saveznim zakonom to pitanje bilo riješeno tako da, kad supružnik nakon smrti supružnika navrši 45 godina, stiče pravo na nasljeđivanje porodične penzije.

PUPI je pozvao sve građane, koji mogu da ostvare pravo prema Predlogu dopuna Zakona o PIO, da se jave članovima njihovog Predsjedništva u Podgorici, kako bi se uradila finansijska konstrukcija koja mora da prati predložene dopune.

„PUPI očekuje da će predložene dopune zakona podržati svi poslanici, jer je to prije svega ljudsko i moralno pitanje svih nas, države, Vlade i Skupštine“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: