Purišić: Opšti kolektivni ugovor predstavlja biznis barijeru

APK smatra da treba drugačije u zakon u definisati pitanje zarade i urediti pitanje zloupotrtebe bolovanja
186 pregleda 1 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2017. 18:13h

Opšti kolektivni ugovor (OKU) predstavlja biznis barijeru i stav je Ministarstva rada i socijalnog staranja da pitanja koja su njime definisana treba uključiti u Zakon o radu. To je kazao danas ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić koji je bio gost Američke privredne komore (APK).

“To je biznis barijera. Razmatra se pitanje da se sva rešenja iz OKU inkorporiraju u zakon o radu, odnosno, da se ta dva teksta integrišu. Stav ministarstva je da ne treba da postoje oba akta”, istakao je Purišić.

Ministar je kazao da radna grupa priprema nova zakonska rešenja u oblasti radnog zakonodavstva, te da očekuje da se novi zakon završi do kraja godine. Objasnio je da imaju neka otvorena pitanja, ne precizirajući koja, ali da je visok stepen saglasnosti kada je riječ o primjeni evropskih direktiva.

“Eksperti međunarodne organizacije rada i Evropske komisije pomoći će nam da nađemo kompromise”, rekao je Purišić.

Za biznis barijeru Purišić je naveo i potraživanja po osnovu rada (što je stav i poslodavaca), te da je stav ministarstva da je period od pet godina rok u kome bi ih trebalo ograničiti.

“Pet godina je optimalan rok u kome nadležni organi mopgu učiniti sve da riješe to pitanje. Potraživanja su biznis barijera i nameće se pitanje koliko je neki novi vlasnik motivisan da to pitanje rešava”, rekao je Purišić.

APK smatra da treba drugačije u zakon u definisati pitanje zarade i urediti pitanje zloupotrtebe bolovanja. Ministar je kazao da za sada ne postoji jedinstven stav kako treba definisati šta je zarada i da će se potruditi da pronađu održivo rešenje povodom zloupotrebe bolovanja.

“Bilo je predloga da zbog zloupotrebu bolovanja prestane radni odnos, ali je zloupotreba teško dokaziva”, rekao je Purišić.

Predsjednica Američke privredne komore Katarina Bulatović kazala je da je u njihvom fokusu od 2013. godine zakon o radu, te da smatraju da ga treba unarijediti, odnosno, ukloniti komplikovane i nepotrebne procedure.

Ona je podsjetila da je poslovna zajednica (APK, Unija poslodavaca, Montengro biznis alijansa, Savjet stranih investitora i Privredna komora) 2014. godine potpisala memorandum o razumijevanju i da su tada potvrdili sedam tačaka u zakon u oradu za koje smatraj uda treba da se izmijene.

“Tržište rada, po ocjeni članica APK, je loše zbog rigidnog zakonodavnog okvira koji treba mijenjati. Smatramo da bi postupak za utvrđivanje povrede radne obaveze trebalo značajnije izmijeniti i pojednostaviti definiciju pojma zarade.Zastarjelost novčanih potraživanja bi trebalo vremenski ograničiti kako bi se poslodavcima omogućila predvidljiva poslovna mogućnost” rekla je Bulatović.

Zajednički cilj

Zamjenik šefa misije u ambasadi SAD -a Biks Aliu rekao je da ta država ima zajednički cilj sa Crnom Gorom, a to je da se unaprijedi ekonomska saradnja, što je postignuto.

On je naglasio da je saradnja između Vlade i privatnog sektora bitna kako bi se uspostavila ravnoteža između interesa zaposlenih i poslodavaca.

“Zato je privatnom sektoru neophodna fleksibilnost da bi upravljao ljudskim resursima, a zaposleni moraju biti zaštićeni po pitanju zdravlja i bezbjednosti. Stvaranje boljeg zakonodavnog okvira će pomoći da postane cCrna Gora konkurentnija na globalnom tržišta. Poboljšanje radnog zakonodavstva će učiniti Crnu Goru atraktivnom poslovnom destinacijom”, rekao je Aliju.

On je kazao da postoji sve veći interes američkih kompanija da investiraju u Crnu Goru.

Bonus video: