PzP: Sjeveru Crne Gore najmanje pet odsto budžeta

Iz PzP-a predlažu i da se Zakonom o budžetu uvede poseban fond za razvoj sjevera
11 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2013. 20:09h

Pokret za promjene (PzP) traži da se odmah odustane od pogubnog neoliberalnog modela ekonomskog razvoja Crne Gore i pređe na model zasnovan na proizvodnji, investicijama i izvozu.

To je jedan od predloga PzP-a iz inicijative o ekonomskom razvoju sjevera, koju su čelnici te partije prezentovali juče u etno selu Vučji krš u Đurđevića Tari. Inicijativu, kojom će se kako je istaknuto zaustaviti pogrešna politika ekonomskog razvoja, koja se u Crnoj Gori vodi pune 24 godine, pokrenuli su Opštinski odbori PzP-a Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Mojkovca i Kolašina

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević kazao je da ta partija traži da se Zakonom o budžetu uvede poseban fond za razvoj sjevera u iznosu od najmanje pet odsto državnog budžeta. Novac iz tog fonda koristio bi se isključivo za finansiranje razvojnih projekata, koji bi omogućili otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji i uslugama baziranim na resursima sjevera.

PzP, kako je naveo Medojević traži i da se najveći dio novca koji se prikupi od poreza u gradovima na sjeveru iskoristi za ravoj i dobrobit građana sjevera.

„Tražimo da Skupština odmah primijeni Zakon o finansiranju lokalne samouprave i prateće propise. Novac koji se na ime poreza i doprinosa i drugih budžetskih prihoda prikupi na sjeveru Crne Gore je nedopustivo manji od novca koji vlada ulaže u sjever. Zato tražimo da 100 odsto budžetskih prihoda sa sjevera pripadne lokalnim upravama za finansiranje razvojnih projekata. Ovi zakoni bi važili dok se ne uravnoteži razvoj sjevera sa ostatkom države“, rekao je Medojević.

On je kazao da ta partija traži da se hitno osnuje razvojna i agro banka i da se na sjeveru osnuje regionalna Agencija za IPA projekte koja bi pomagala Opštinama da pripreme predlog projekata za finansiranje iz IPA fondova Evropske unije. Traže i da se Opštinana vrati državna imovina koja im je nerazumnim odlukama Vlade oduzeta i kojima se sada upravlja iz Podgorice.

„Dugogodišnjom pogrešnom centralizovanom i antirazvojnom ekonomskom politikom Vlade sjever je ekonomski, politički, demokrafski, ekološko, kulturno i civilizacijski devastiran. Bogati prirodni resursi se rasipaju i pljačkaju, profit odlazi na jug, a sjever se prazni i polako umire. Umjesto investicija, otvaranja novih fabrika, izgradnje infrastrukture, sjever se suočava sa siromaštvom, nezaposlenošću, uništenim saobraćajnicama, ruiniranim školama, bolnicama“, rekao je Medojević.

Kako je naveo, lagano se gasi i kulturni i sportski život sjevera.

“Enormni porast nezaposlenosti, posebno kod mladih, podstiče talas iseljavanja, kako u druge djelove zemlje, tako i u inostrantsvo. Vrijeme je da se sjever ujedini oko ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta, zaustavljanja iseljavanja, iskorjenjivanja siromaštva, gladi, kriminala i otvaranja realnih i mogućih perspektiva za dinamičan privredni razvoj”, naveo je Medojević.

Sandžak -- regija za ekonomski razvoj

Medojević je “Vijestima” kazao da će opštinski odbori Pokreta za promjene narednih dana organizovati prezentacije Inicijative za ekonomski razvoj sjevera Crne Gore gdje će građani moći da potpišu peticija za njenu podršku.

On je naveo da očekuje podršku i zajedničko djelovanje od drugih stranaka i nevladinog sektora, kao i da će o razvoju ovog dijala države razgovarati sa političarima i preduzetnicima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Ove prezentacije i razgovori trajali bi naredna dva-tri mjeseca. “U razgovorima se nećemo baviti političkim ili identitetskim pitanjima već ekonomskim i onima koji se tiču svih građana bez obzira na njihovu političku ili nacionalnu pripadnost”, kazao je Medojević.

On je rekao da im je prihvatljiva ideja o prekograničnoj regiji Sandžak koju je nedavno predstavila grupa koja osniva novu bošnjačku stranku - Bošnjačku demokratsku zajednicu, i da očekuje da će sarađivati. “Prekogranična regija, kakvih ima mnogo u Evropskoj uniji, koje se bave povezivanjem građane i preduzetnika i rješavanjem njihovih problema je potpuno kompatibilna sa našom inicijativom.

Opštine i iz Crne Gore i iz Srbije koje pripadaju Sandžaku su neke od najsiromašnijih u regionu iako imaju značajne potencijale. U Srbiji, na Pešteru, su već realizovani vrlo ozbiljni projekti iz poljoprivrede i prerade. Mislim i da naše opštine na sjeveru imaju mnogo više potencijala i pitomih krajeva”, kazao je Medojević.

Galerija

Bonus video: