PZP: Zakupac Svetog Stefana nije zaslužio popust

To je "još jedan koruptivni poslovni poduhvat kojim se pokušava mimo svake ekonomske logike produžiti ionako predugačak rok zakupa Svetog Stefana”
120 pregleda 0 komentar(a)
miloš bigović, Foto: Arhiva Vijesti
miloš bigović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.09.2011. 19:58h

Pokret za promjene je pozvao da se odbaci kao nerealan i neargumentovan zahtjev zakupca Svetog Stefana za produženje trajanja zakupa i odobravanjem olakšica oko plaćanja zakupnine.

"U suprotnom, Vladi će biti izuzetno teško da javnosti obrazloži eventualno prihvatanje zahtjeva za produženje roka zakupa i opraštanje zakupnina. Na jednoj strani imamo zakupca čiji dosadašnji rezultati i nepoštovanje ugovora nisu dobra preporuka za produženje roka zakupa, a na drugoj strani imamo nespornu činjenicu da je preostali period trajanja zakupa još uvijek izuzetno dugačak. U takvom ambijentu ne postoji nijedan ekonomski, ali ni socijalni argument da se baš sada traži produženje roka zakupa. Međutim, sasvim je moguće da postoji neki skriveni cilj kojim se po ko zna koji put želi staviti privatni interes pojedinih investitora iznad opštih interesa društva", navodi se u saopštenju koje je potpisao član predsjedništva PzP-a Miloš Bigović.

PzP se, kako je naveo, pribojava da je po srijedi “još jedan koruptivni poslovni poduhvat kojim se pokušava mimo svake ekonomske logike produžiti ionako predugačak rok zakupa Svetog Stefana”.

"Bojimo se da je upravo najavljeni iznos od nekoliko zakupnina koje bi se oprostile zakupcu prava cijena po kojoj će Restis grupa platiti produžetak dugoročnog zakupa. Umjesto što bi Restis grupa plaćala zakup ona će taj isti iznos prebaciti u nečiji privatni džep a zauzvrat dobiti produženje roka zakupa. To je jedino moguće tumačenje zahtjeva odnosno plana koji je zakupac Svetog Stefana najvjerovatnije već detaljno razradio. Ostaje da se vidi da li će Vlada podržati ovako sulud zahtjev i time potvrditi sumnje PzP-a ili će, ipak, postupiti odgovorno i odbaciti nerealne zahtjeve Restis grupe", naveo je Bigović.

Kompanija Adriatik propertis u vlasništvu grčke Restis grupe, tražila je od Budvanska rivijere produženje zakupa koji je predviđen na 30 godina, kao i da ne plate nekoliko narednih rata od, odnosno više od milion eura, jer “Svetac” još nije stavljen u funkciju, pa tako trpe štetu.

Budvanska rivijera je, zahtjeve Grka proslijedila Savjetu za privatizaciju i Ministarstvu turizma da oni donesu konačnu odluku.

Bonus video: