Račun odblokiran, platiće dugovanja

On je kazao da će firma “Kosanović”, kao i do sada biti veoma profesionalna i odgovarna prema turskim partnerima, ali i prema zaposlenima u Željezari jer ostanak kompanije i očuvanje radnih mjesta je opštedruštveni interes
543 pregleda 1 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.07.2017. 19:09h

Nikšićka firma Kosanović i Željezara Tosčelik postigli su dogovor o izmirenju duga, pa će račun fabrike biti odblokiran.

Preduzeće Kosanović je u ponedjeljak blokiralo račun Tosčelika zbog toga što mu fabrika duguje oko 1,2 miliona eura za sirovine.

”Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo postigli dogovor sa Tosčelikom oko izmirivanja obaveze Željezare prema našoj kompaniji u razumnom roku pa smo odmah dali nalog izvršitelju da skine blokadu sa njihovog računa. Srećan sam što smo sporazumno riješili spor i što ćemo nastaviti saradnju u obostranom interesu”, rekao je “Vijestima” Zdravko Kosanović vlasnik firme “Kosanović”, koja se bavi trgovinom sekundarnim sirovinama.

On je kazao da će firma “Kosanović”, kao i do sada biti veoma profesionalna i odgovarna prema turskim partnerima, ali i prema zaposlenima u Željezari jer ostanak kompanije i očuvanje radnih mjesta je opštedruštveni interes.

Iz Ministarstva ekonomije nakon sastanka sa izvršnim direktorom Tosčelika Gurajom Guzelerom najavljeno je da će pratiti situaciju u fabrici.

Guzeler je informisao predstavnike Ministarstva da ova kompanija redovno izmiruje obaveze prema radnicima, te da račun Željezare nije u blokadi, već da je riječ o opomeni, kao i da će, kako je kazao, dugovanja kompanije prema dobavljačima veoma brzo biti izmirena.

Na sastanku je bilo riječi i o nezgodi jednog od radnika fabrike, u vezi sa čim je Guzeler ponovio da svi radnici Tosčelika imaju zaštitnu HTZ opremu. On je najavio da će o aktuelnoj situaciji u kompaniji posebno informisati i crnogorske medije.

Iz Radničke partije su saopštili da postojeći vlasnici i menadžment Željezare ne znaju da rade i nijesu sposobni da nauče i savladaju osnovne metalurške principe i postupke proizvodnje čelika.

“Jedino što znaju i gdje su se najbolje pokazali je da izrabljuju radnike koji su u ekonomskoj zavisnosti od radnih mjesta kao jedinog izvora životne egzistencije i zbog toga su prinuđeni da trpe teror u Željezari”, kazao je predsjednik RP Janko Vučinić. Turski Tosčelik je 2012. kupio imovinu Željezare u stečaju za 15,1 milion eura.

Lalatović: Priče o investicijama podsjećaju na “Đeknu”

Nikšićki odbor Pokreta za promjene pozvao je nadležne da zaštite živote i prava radnika i spriječe situacije poput one koja se prošlog vikenda desila u Željezari kada su dvojica radnika lakše povrijeđeni. „Najoštrije osuđujemo mobing, nasilje i prisilu koja se u kontinuitetu sprovodi nad radnicima Željezare. Dajemo punu podršku obespravljenim radnicima u borbi za njihova izgubljena radnička i ljudska prava. Postavlja se pitanje, da li ljudski život vrijedi 300-350 eura”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Arsenije Lalatović . On podsjeća da ništa od obećanja koja su vlasnici Tosčelika dali prilikom preuzimanja Željezare, nije ispunjeno što je “jasna poruka da treba tražiti način da se raskine ugovor sa njima”.

“Blokade računa su priča za sebe i potvrda uspješnosti ‘giganta’ sa Bosfora. A priče o novim investicijama, novim halama i novim radnim mjestima, iz ove prizme podsjećaju na ‘Đeknu’ iz najboljih dana“, poručio je Lalatović .

Bonus video: