Rade na pronalaženju broda za liniju Bar - Bari

„Ovlašćeni brokeri iz inostranstva su u prethodnom periodu Barskoj plovidbi dostavili na desetine ponuda plovnih brodova koji se nude na svjetskom tržištu. Liniji je odgovarao samo manji broj njih“, rekla je Živković
3767 pregleda 3 komentar(a)
Živković, Foto: Boris Pejović
Živković, Foto: Boris Pejović

Kompanija Barska plovidba konstantno prati tržište polovnih brodova sa ciljem pronalaženja onog koji bi sa svojim tehničkim katrakteristikama i kapacitetima odgovarao potrebama linije Bar – Bari – Bar, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković.

„Ovlašćeni brokeri iz inostranstva su u prethodnom periodu Barskoj plovidbi dostavili na desetine ponuda plovnih brodova koji se nude na svjetskom tržištu. Liniji je odgovarao samo manji broj njih“, rekla je Živković u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanice Socijademokratske partije (SDP), Draginje Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je pitala kada će Barska plovidba konačno nabaviti trajekt za održavanje linije Bar – Bari – Bar, koja se ne održava već treću godinu uzastopno, a s obzirom na to da je značajna za turizam i privredu Crne Gore i Bara.

„Održavanje linije je prekinuto u decembru 2016. godine, nakon 52 godine tradicije“, rekla je Vuksanović Stanković.

Liniju je održavao brod Sveti Stefan 2, ali mu je potom ukinuta klasa.

Živković je rekla da Barska plovidba sa predstavnici resornog Ministarstva intenzivno radi na pronalaženju modela koji bi mogao da racionalizuje poslovanje brodarskih društava, kako bi se stvorile pretpostavke za nabavku putničkog broda.

„Liniju Bar – Bari – Bar održava brodar Jadro linija, čijim je angažovanjem ipak pokazan odgovoran odnos Barske plovidbe. Intencija je bila da održavanje ove linije uspije pa i uz manji profit za kompaniju, koja sada radi praktično samo agencijske poslove za Jadro liniju“, objasnila je Živković.

Ona je rekla da to ne znači da se za to vrijeme nijesu ulagali i ne ulažu značajni napori za pronalaženje i kupovinu novog broda.

„Barska plovidba nema sopstvenih sredstava za kupovinu putničkog broda, a za to treba obezbijediti izvor finansiranja, što nije nimalo lak zadatak“, poručila je Živković.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Luiđa Škrelje, kazala da je rok za završetak radova na prioritetnoj dionici autoputa, od Smokovca do Mateševa, potpisivanja tri priloga ugovora o realizaciji produžen do 30. septembra naredne godine.

Ona je saopštila da je analizom nadzornog organa na projektu utvrđeno da je došlo do istovremenog kašnjenja.

„To znači da je izvođač radova, kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), odgovoran za kritično kašnjenje radova iz glavnog ugovora, dok je investitor preko nadzornog organa naručio izvođenje naknadnih radova“, objasnila je Živković.

Ona je kazala da u situaciji kada postoji istovremenost kašnjenja, investitor gubi pravo na naknadu štete zbog kašnjenja, dok izvođač nema pravo na troškove zbog produženja roka.

„Nakon isteka novog roka za završetak radova, investitor može da iskoristi pravo na naknadu štete ukoliko izvođač bude kasnio i završio radove nakon tog datuma svojom krivicom“, rekla je Živković.

Ona je podsjetila da je, nakon sprovedenih relevantnih ugovornih procedura, Vlada je sa predstavnicima CRBC zaključila tri priloga ugovora za izvođenje radova na dionici Smokovac - Mateševo u vezi sa naknadnim radovima.

Živković je navela da je u aprilu potpisan prilog u vezi sa izgradnjom prve faze petlje Smokovac, vrijedan oko 30,46 miliona EUR, a u maju prilog u vezi sa izgradnjom sistema za vodosnabdijevanje od oko 14,2 miliona. Krajem maja je potpisan i prilog u vezi sa trajnim napajanjem električnom energijom, odnosno postavljanjem kanalizacije na otvorenoj trasi i mostu Moračica, vrijedan 4,83 miliona EUR.

„Tim zaključenim prilozima definisan je novi rok za završetak prioritetne dionice 30. septembar naredne godine“, rekla je Živković.

Ona je podsjetila da je Detaljnim prostornim planom autoputa bar – Boljare potvrđena njegova etapna realizacija kroz četiri faze, od kojih je prva počela 11. maja 2015. godine. Njen završetak je bio planiran za 11. maj ove godine.

Živković je godišnjim zakonom o budžetu Crne Gore za ovu godinu planirano da se sredstva za finansiranje prioritetne dionice obezbjeđuju do visine neophodne za implementaciju projekta.

Bonus video: